Subscribe:

Labels

środa, 30 listopada 2016

Parmezanowe frytki z batatów

Frytki z ziemniaków kochają chyba wszyscy.

Ale mam taki hicior, że można zapomnieć o ziemniakach!

Frytki z batata, ale nie takie zwykłe z przyprawami.

Te są obtoczone startym parmezanem, który po przypieczeniu
bosko chrupie i ciekawie przełamuje słodycz batata.

A do tego sos ailloli, podobny w konsystencji do majonezu.

Pomidorowo-paprykowa potrawka z indyka

Lubię siedzieć w kuchni i czarować nad garnkami.

Zajmuje mi to sporo czasu, o wiele więcej niż przeciętnie człowiek wpada
do kuchni -chap- chap i po obiedzie.

Ale czasami doba jest za krótka i o 22 nie chce mi się stać w garach.
Wtedy szybkie dania są na wagę złota.

Akurat potrawkę z indyka robi się w chwilę.

wtorek, 29 listopada 2016

Soczewica z kurczakiem i awokado

Czasami zdarzą się takie połączenia produktów, że idealnie
wpisują się w nasze ulubione smaki.

Tak było i u mnie w tym przypadku.

Z pozoru zwykła składanka kurczaka, soczewicy i warzyw,
polana słodkawym sosem.

Po pierwszym kęsie naprawdę zatrzęsły mi się uszy :)

I to o dziwo, bo nie przepadam z awokado, ale razem z soczewicą
i sosem smakuje wspaniale!

piątek, 25 listopada 2016

Pakiecik schabowy faszerowany bakaliami

Bakalie w cieście, słodyczach czy mieszance muesli każdy zna.
Dodaję je także do sałatek lub past kanapkowych.
Ale nie wszyscy lubią lub nawet nie próbowali zjeść mięsa
na słodko, właśnie z bakaliami.

Słodkość, którą nadają potrawom mięsnym,
idealnie przełamuje znane dotąd smaki.

Także schaboszczak w rękę i nadziewamy rodzynkami, żurawiną,
śliwkami i czym tam jeszcze chcecie :)

czwartek, 24 listopada 2016

Brokuł z serem i prażoną cebulką

Jeżeli brakuje Wam czegoś do pochrupania, a unikacie chipsów czy paluszków,
te danie sprawdzi się idealnie.

Brokuł chrupie pod zębami razem z prażoną cebulką.

Jakie to proste i jakie to dobre!

Kotleciki marchewkowo ziemniaczane

Zostały Wam z obiadu ugotowane ziemniaki?
Najłatwiej zagnieść z nich kluski śląskie, które uwielbiam.

Ale kotleciki warzywne tez będą super!

Można je z powodzeniem zamrozić i wyjąć w razie potrzeby.
Albo zjeść od razu całą brytfankę z sosem czosnkowym :)

Do tego w środku można przemycić płatki owsiane
i trochę warzyw, których np. nie chcą jeść dzieci :)

Proste, pomysłowe i smaczne wykorzystanie resztek z lodówki :)

sobota, 19 listopada 2016

Kasza gryczana z tofu i buraczkami

Gdy tak gotuję i gotuję, próbuję różnych smaków,
 moja lista ulubionych produktów się wydłuża...

Jednak jak dobrze się zastanowić, to nic lepszego niż kasza gryczana
naturalna, buraki i ser szopski (jak feta) nie zdobyło mojego podniebienia :)

Ach, zapomniałam o jajkach -to jest poza konkursem - numer ponadjeden :P

Ale jak nie wiesz, czym mnie poczęstować, to kasza plus buraki
i będę, nie dość że najedzona, to i zadowolona - co nie jest łatwe,
bom trochę trudna w tej kwestii :P

Ale co tam, każdy ma swojego kręćka :)

piątek, 18 listopada 2016

Serowy makaron z pesto bazyliowym

Nie macie pomysłu na szybki obiad? 

Makaron jest zawsze dobrym wyjściem,
 jeżeli nie mamy czasu albo weny na gotowanie.

Mam wrażenie, ze cokolwiek podane z makaronem
będzie smaczne :)
A już na pewno wszelkie serowe posypki...
Mniam....

Bezglutenowe gryczane muffinki z jabłkami

Dzisiaj coś kuszącego zapachem.
Gryczane babeczki, pachnące cynamonem i jabłkami.

Ale pamiętajcie :) Dieta.. dieta... dietaaaaa.... (Ommomom 😂)

czwartek, 17 listopada 2016

Dorsz pieczony z czerwonym pesto

Jak tam jest u Was z jedzeniem ryb?
Macie swoje ulubione?

U mnie najczęściej jest łosoś  lub dorsz, które lubię za konsystencję mięsa.

Do tego grzecznie pilnuję się diety, a na diecie rybka musi być :)

środa, 16 listopada 2016

Słonecznikowo-paprykowa pasta kanapkowa

Kiedyś myślałam, że na kanapce może wylądować tylko
plaster szynki, żółty ser i warzywne dodatki.

Ale poznając przepisy wegetariańskie czy wegańskie,
okazało się, że roślinne pasty kanapkowe są smaczne, sycące
 i śmiało mogą konkurować z klasyczną szynką lub nabiałem.

Na początku było dziwnie -zjeść takie "coś",
ale próbując kolejnych roślinek w połączeniu z wszelakimi przyprawami,
okazało się, że kuchnia roślinna jest tak kreatywna,
tak smakowo odkrywcza, że wszystko zaczyna się prosić o zjedzenie
i to z trzęsącymi uszami! :D

Na śniadanie lub kolacje możecie spróbować pasty ze słonecznika,
z sezamem i nutą czerwonej papryki.

wtorek, 15 listopada 2016

Udziki kurczaka faszerowany wątróbką

Obiad bez mięsa to nie obiad?

Dla prawdziwych mięsożerców dzisiaj mam mięso z mięsem :)

Chrupiąca skórka z zewnątrz i słodkawe, miękkie nadzienie
kryjące się w środku.

Niby zwykły kurczak a z niespodzianką w środku.

sobota, 12 listopada 2016

Domowe ciasto na pizzę

Niedzielna, dzień lenia i sprzątania lodówki z resztek :)
A na co nadają się najlepiej kawałki sera, resztki warzyw i wędliny?

Oczywiście na domową pizzę!

Zamieniam się we włoską gospodynię i dzisiaj serwuję pyszną,
mega kaloryczną pizzę prosto z pieca (no...może z piekarnika).

Dla glutenowej części domowników.
Ja najadam się zapachem :)

czwartek, 10 listopada 2016

Brzoskwiniowa sałatka z serem i orzechami

Jeżeli znudziły się Wam klasyczne sałatki, spróbujcie zrobić przełamać smak
zwykłej sałaty odrobiną owoców.

Zaspokoi to przy okazji chrapkę na coś słodkiego,
jeżeli unikacie słodyczy lub wpadliście na taki genialny pomysł jak ja
i jesteście na diecie :D

wtorek, 8 listopada 2016

Pesto z jarmużu na oleju konopnym

Bardzo się cieszę, że ostatnimi czasy jest moda na zimnotłoczone oleje.
Wśród moich znajomych do tej pory prym wiódł olej rzepakowy,
słonecznikowy i oliwa z oliwek. 

Czyli taka zachowawcza klasyka :)

Ale powoli na stole lądują oleje, dzięki którym potrawy mają nowy -nieoczywisty
smak i aromat.
Wybór jest niemały...

Olej lniany, rzepakowy i słonecznikowy pewnie większość zna.
A co z olejami  z orzechów, z awokado, z pestek dyni i innymi?

Ostatnio u mnie zagościł olej konopny - bardzo ciekawy w smaku.
Żeby przemycić oleje do diety, robię różnego rodzaju pesto.
Tym razem olej konopny połączyłam z jarmużem.

Wyszło smakowicie :)