Chociaż pogoda średnio nas rozpieszcza słońcem, to lato w pełni,
przynajmniej na straganach.
Młoda fasolka, bób, marchewka, koperek, ogóreczki...
Czego sobie dusza zapragnie.
A takie młode warzywka będą idealne na pożywną zupę...
Składniki:
2 plastry schabu
1 duża garść fasolki szparagowej
3 ziemniaki
dowolny makaron (1 szkl. suchego)
2 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
1/2 pęczka kopru
2 łyż. śmietany
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
przyprawa typu warzywko
Wykonanie:
Do garnka (średniej wielkości) wlewamy około 2 L wody.
Doprowadzamy do wrzenia.
W tym czasie kroimy schab w kostkę / małe kawałki
i wrzucamy na wrzątek.
Gotujemy chwilę i ściągamy powstałe ewentualne szumowiny.
Dodajemy 1 łyżkę warzywka, dużą szczyptę pieprzu, liść lauowy,
3-4 ziarenka ziela angielskiego.
Mięso gotujemy ok. 20 minut.
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
Fasolkę oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałeczki.
Tak samo robimy ziemniakami, selerem i porem.
Warzywa wrzucamy do wywaru z mięsem.
Dodajemy porcję makaronu i uzupełniamy zupę wodą,
jeżeli ta trochę wyparowała.
Zupę gotujemy do miękkości warzyw.
Na koniec zdejmujemy z ognia,
czekamy aż zupa lekko przestygnie
i dopiero wtedy zaprawiamy dwoma łyżkami śmietany lub jogurtu.
Dodajemy pokrojony koper i doprawiamy solą wg uznania.
0 komentarze:
Prześlij komentarz