Subscribe:

Labels

środa, 10 sierpnia 2016

Przetwory: Kabaczek w zalewie z curry

 Cukinia czy kabaczek?
Zachodzę w głowę, jaka to różnica?
Ostatnio nawet na straganie na bazarku dwie panie mędrkowały nad tym samym.
Kabaczek-cukinia-kabaczek...
Przecież widzę, że to cukinia... Jedna większa, druga mniejsza..

Co jest czym w końcu???

Poszukałam i wychodzi na to, że to ten sam gatunek warzywa,
 ale w innym momencie wzrostu.

Cukinia jest młoda, słodkawa, jędrna i mam małe pesteczki lub wcale.
Jest i żółta i zielona.
Kabaczek to cukinia dojrzała, sporych rozmiarów, z pestkami i to czasami dużymi.
Największy okaz jaki w rękach miałam mierzył około 55 cm.

Do przetworów z ogórkami jeszcze wrócę, przynajmniej raz...

Ale dzisiaj to kabaczek /cukinia ląduje w słoiku.

W zalewie słodko kwaśnej,z nutką curry.
Może służyć jako sałatka do obiadu, warzywko na kanapkę
albo przekąska.

Kolejny przepis do przetworowej kolekcji :)


Składniki:


1 duży kabaczek
cukier
ocet
woda
1-2 łyżeczki curry na 1 litr zalewy
ziele angielskie,
pieprz czarny ziarnisty,
gorczyca, 
sól


Wykonanie:

Kabaczka dokładnie szorujemy w wodzie, osuszamy i kroimy w dowolne kawałki.
Możecie pokroić go w słupki, krążki, kostkę, plasterki.

Warzywo umieszczamy w umytych, wyparzonych słoikach.
Do każdego słoika dodajemy przyprawy:
1-2 ziarenka ziela angielskiego,
1-2 ziarenka pieprzu
i gorczycę (tyle ile złapiecie w palce -dużą szczyptę).

W garnku gotujemy zalewę.
Robimy ją w proporcji 1:4 (ocet:woda), w ilości odpowiedniej do liczby słoików.
Na każdy litr zalewy dodajemy:
3/4 szkl. cukru, 2 łyżeczki soli i ok.2 łyżeczki curry.
Jeżeli lubicie smak curry dodajecie jej więcej.

Gorącą zalewą przykrywamy kabaczka i zakręcamy słoiki.

Gotowe słoiki pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez 5 minut od zagotowania.
Po pasteryzacji odstawiamy wszystko do wystudzenia
i chowamy do spiżarki.



0 komentarze:

Prześlij komentarz