Subscribe:

Labels

środa, 6 lipca 2016

Przetwory: Ketchup z cukinii

Poniżej prezentuje Wam najlepszy z możliwych przetworów
dla osób, które lubią ketchup i sosy pomidorowe.
Odkąd ten przepis trafił w moje ręce, robię go w ilości hurtowej.
Ketchup ze sklepu już mi nie potrzebny :)

Historia z tym przepisem jest całkiem zabawna:)

Otóż moja siostra zadzwoniła, że ma dla mnie słoiczek ketchupu od koleżanki,
 żebym spróbowała,
i przepis do zrobienia jakby co.

No to idę do niej zobaczyć, co to za wynalazek. Domowy ketchup?
Siostra wyciąga z lodówki słoiczek, a tam....
na dnie łyżeczka ketchupu!
Reszta gdzie? Zeżarła mi wszystko, zanim się opamiętała,
żeby mi coś zostawić :)
Próbuję ten ostatek... i się zakochałam :)

Ketchup ma dobrą konsystencję, jest intensywny, lekko ziołowy.

Może wydawać się na początku za pikantny, ale po czasie nabiera głębi i nic nie pali.

Przepis pochodzi ze strony Jadłonomia.com, gdzie  możecie
znaleźć wiele inspiracji do przygotowania wegańskich potraw.

Ketchup możecie dodawać na kanapki, do pieczonych warzyw, do frytek,
smarować nim kanapki, użyć do wysmarowania spodu pizzy
lub zrobić sos do makaronu.
Jest pyszny!


Składniki:

3 kg cukinii
1 kg cebuli
1 jabłko
1 papryczka chili
4 cm świeżego imbiru
3 goździki
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
olej roślinny do smażenia
750 g koncentratu lub przecieru pomidorowego,
1/4 szklanki octu jabłkowego
1/3 – 1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki lubczyku
1/4 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki bazylii
sól i czarny pieprz



Wykonanie:

Cukinię ścieramy na tarce lub kroimy na kawałki
i blendujemy.
Ścieramy razem ze skórką. Ważne jest, aby cukinię 
dobrze wyszorować przed użyciem.

Zasypujemy łyżka soli i odstawiamy na godzinę.


W tym czasie obieramy i kroimy cebulę, jabłko, imbir i chilli.
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy chilli, imbir, cebule, jabłka, 
liść laurowy, ziele angielskie i goździki.
Dusimy 5 minut i po tym czasie wyrzucamy ziele, liść i goździki.

Do cebuli dorzucamy cukinię i dusimy ok.25 minut na wolnym ogniu,
aż się rozgotuje.

Następnie dodajemy przecier, cukier, ocet i resztę przypraw.
Gotujemy całość 60 minut.
Blendujemy ketchup na gładka masę.


Przyprawiamy solą i pieprzem według upodobania.
Smakujemy i ewentualnie dodajemy octu i cukru.



Gotowy ketchup przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy
i odstawiamy na bok, do góry dnem.
Po napełnieniu wszystkich słoiczków, wstawiamy je
już normalnie nakrętką do góry do piekarnika.


Nastawiamy piekarnik na 110-120 stopni i trzymamy 
od momentu nagrzania przez ok. 25 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy w nim słoiki.

Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę, jabłka, chili, imbir, ziele angielskie, goździki i liść laurow

6 komentarze:

  1. czy cukinię ścieramy ze skórką?

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinię ścieramy ze skórką. Dziękuję,zapomniałam o tym wspomniec :) juz poprawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda i pewnie też smakuje. Zapiszę sobie i jak pojadę do mamy to zrobimy, u niej zawsze tyyyleee cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakuje super, polecam, bo ma wiele wykorzystań :) na pizzę, na kanapkę, do sosu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy cukier można zastąpić ksylitolem?

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety nie próbowałam z ksylitolem, tylko z brązowym cukrem. Ale spróbuj :) Może delikatnie zmieni smak i ketchup może być gęstszy, ale na pewno będzie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń