Subscribe:

Labels

wtorek, 16 maja 2017

Pieczone pierożki

Jak pierogi to klasycznie, prosto z wody.
Ale dla odmiany spróbowałam zrobić małe pierożki,
które upiekłam w piekarniku.

Nadziane farszem szpinakowym, z serem feta,
kurczakiem i suszonymi pomidorami.

Można je przygrzewać i zjeść następnego dnia.
Z dodatkiem sosu i świeżymi warzywami smakują wyśmienicie.


Składniki:

Ciasto:
200 g mąki pszennej
70 g masła (roztopionego)
7 g suszonych drożdzy
1 jajko
5 łyżek ciepłej wody
duża szczypta soli

Farsz:
 1/2 piersi z kurczaka
2 szklanki szpinaku świeżego
2 łyż. sera feta
2 łyż.sera mozzarella
1 duży ząbek czosnku
8 suszonych pomidorów
pieprz mielony
przyprawa do drobiu

+ olej roślinny


Wykonanie:

Składniki na ciasto łączymy razem w misce
i zagniatamy na gładką masę.
Wyrabiamy tak około 10-15 minut,
i odstawiamy na chwilę.

Przyrządzamy farsz.
Kurczaka kroimy w małą kosteczkę,
posypujemy przyprawą do drobiu.
Pomidory suszone i czosnek siekamy na drobno.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyż.oleju z suszonych pomidorów.
Wrzucamy kurczaka, pomidory, czosnek.
Smażymy 8-10 minut.
Po tym czasie dodajemy umyty szpinak,
podlewamy kilkoma łyżkami wody
i czekamy aż szpinak zmięknie i woda odparuje.

Zdejmujemy farsz z patelni.
dodajemy ser feta i startą mozzarellę.
Doprawiamy pieprzem i dobrze mieszamy.

Na stole rozsypujemy garstkę mąki.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, jak na pierogi.
Wykrawamy foremką lub szklanką krążki.
Na każdy krążek kładziemy łyżeczkę farszu,
brzegi ciasta smarujemy wodą lub rozbełtanym jajkiem
i zamykamy pierożki.

Ręce zwilżamy olejem i turlamy w nich każdego pierożka,
następnie układamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia.
Możemy pierogi posmarować rozbełtanym jajkiem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni,
na około 40 minut.

Podajemy z sosem czosnkowym i skrojonymi w kosteczkę warzywami.


0 komentarze:

Prześlij komentarz