Subscribe:

Labels

sobota, 22 kwietnia 2017

Zupa szparagówka z ziemniakami

Coraz więcej szparagów na straganach. Zaraz sezon ruszy :)
A to samo zdrowie!

Najlepsze ugotowane na parze, podawane z tartą bułką
lub jajkiem sadzonym.

Ja lubię też zupy szparagowe -te kremowe i te bardziej wodniste.

Dzisiaj zupa szparagowówka z ziemniakami.


Składniki:

4 ziemniaki
1/2 pęczka szparagów
2 ząbki czosnku
1 łyżka sera feta
1,5 L bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
1 łyż. oleju
sól, pieprz
kurkuma


Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy na
cienkie plasterki -zostawiając w całości główki.
Czosnek obieramy z łupiny i siekamy drobno.

W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju.
Wrzucamy ziemniaki i czosnek.
Smażymy 5 minut.

Następnie zalewamy wcześniej podgrzanym bulionem.
Jeżeli nie macie bulionu, użyjcie wody z kostką rosołową.
W sklepach ze zdrową żywnością znajdziecie kostki bez soli
i ulepszaczy smaku, gdzie skład to same warzywa i zioła.

Zupę gotujemy do miękkości ziemniaków.
Gdy już będą gotowe, do zupy dajemy szparagi,
dosypujemy 1/2 łyżeczki kurkumy
i trzymamy około 5 minut na ogniu.

Wyłączamy palnik i już nie podgrzewamy zupy.
Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami zupy
i dodajemy powoli całość do garnka.
Mieszamy dokładnie.


Na koniec doprawiamy solą i pieprzem wg uznania.
Zupę podajemy posypaną serem feta.
PS. Nie pomijajcie tego dodatku, bo to tworzy cały smak.
Bez tego zupa jest lekko mdła.


2 komentarze: