Hej Kochani!
Dawno nie pisałam na blogu bezpośrednio.
Czas z dzieckiem jednak pochłania każdą chwilę :)
Nie bójcie się, jestem jestem. I dalej zbieram swoje przepisy.
Powoli nadrobimy zaległości.
Na początek dnia, jak to zwykle bywa - śniadanie.
Placki bananowo dyniowe bez dodatku cukru.
Idealne także dla dzieci.
Składniki:
200 g musu z pieczonej dyni (dyni z słoiczka /przecieru)
1/2 banana
1 jajko
mąka pszenna tortowa (na oko, tak 3/4 szklanki)
cynamon
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
W miseczce rozbijamy i rozmącamy jajko
razem z pogniecionym bananem i musem z dyni.
Dodajemy sporą szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej.
Wsypujemy stopniowo mąkę.
Nie piszę dokładnej ilości mąki, ponieważ musicie wyczuć na oko.
Ciasto musi być gęste, dobrze trzymać się łyżki i nie spływać za mocno.
Jeżeli stwierdzisz, że ciasto jest za gęste i źle się smaży,
dodaj troszkę wody lub mleka.
Placki smażymy na patelni przetartej papierowym ręcznikiem
nasączonym tłuszczem.
Jeżeli ktoś bardzo potrzebuje, można placuszki dosłodzić 1 łyż.cukru.
Podajemy na ciepło z owocami lub ulubionym dżemem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz