Subscribe:

Labels

poniedziałek, 10 października 2016

Pesto szpinakowe

Wszyscy kojarzymy pesto z bazylii...
A przecież można je zrobić z innych zielonych ziół czy warzyw!

Zapomniałam, że robiłam pesto np. z pietruszki :)

A dzisiaj zielone pesto ze szpinaku.
Mimo, że nie wygląda atrakcyjnie to smak jest świetny
i super się komponuje z makaronem albo ryżem.

Przy następnej okazji pokażę Wam pesto z jarmużu :)


Składniki:

duża garść szpinaku
50 ml oleju o orzechowym smaku (konopny, orzechowy)
orzechy nerkowca (garstka)
1/2 szkl. parmezanu
sol, pieprz


Wykonanie:

Szpinak myjemy i usuwamy grube ogonki z listków.

Do wysokiego naczynia lub malaksera wrzucamy:
szpinak, olej, orzechy i parmezan.

Dodajemy sól i pieprz wg upodobania 
(ja daję dosłownie po szczypcie, tak na oko).

Jeżeli pesto postoi w lodówce dłużej, to olej może wypływać na wierzch.
Wystarczy przed podaniem go dobrze pomieszać i gotowe :)


3 komentarze:

  1. Fajne to pesto i ma super kolor, z orzechami nerkowca i z parmezanem mhmmm na pewno pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne :) polecam też pesto z jarmużu zamiast szpinaku, i z dodatkiem mozzarelli -niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szpinak uwielbiam pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń