Subscribe:

Labels

wtorek, 18 października 2016

Śmietankowy makaron z krewetkami

Chyba w szafce każdy znajdzie paczkę makaronu na zapas.
Do tego kilka składników i mamy obiad, którym najemy się po uszy.

Ja wygrzebałam z lodówki  trochę krewetek i małą śmietankę,
z których bardzo szybko powstało takie oto danie.

Makaron w przepysznym sosie śmietankowo pietruszkowym
i kilka krewetek na ząb :)


Składniki:

makaron (u mnie kukurydziany bezglutenowy)
krewetki (kilka sztuk /mogą być mrożone)
śmietanka 30%
natka pietruszki
sok z cytryny
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
sól, pieprz


Wykonanie:

Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Po ugotowaniu odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy masło /olej.
Wrzucamy oczyszczone krewetki i krótko obsmażamy,
aż zmienią kolor - około 8 minut.

Małe opakowanie śmietanki 30% wlewamy na patelnię.
Mieszamy całość, dodajemy natkę pietruszki,
trochę soli i pieprzu oraz ok.1 łyżkę soku z cytryny.



Na koniec  na patelnię wsypujemy makaron i dokładnie 
pokrywamy go sosem z krewetkami.

Smakujemy i doprawiamy wg uznania solą, pieprzem, cytryną.


0 komentarze:

Prześlij komentarz