Subscribe:

Labels

wtorek, 4 października 2016

Frittata z kurczakiem i warzywami

Myślicie, że na diecie to już nic nie jem?
Okazuje się, że jem. I to jakie porcje... jak dla króla :P

Ledwo mieszczę...
Tym razem pokazuję Wam danie na obiad, chociaż na śniadanie
 będzie także idealnie pasowało.

Omlet z jajek, kurczaka i warzyw, prosto z piekarnika.

Możecie ponieść wodze fantazji i dorzucić wszystko, co znajdziecie w lodówce.


Składniki:

2 jajka
200  g piersi z kurczaka lub indyka
2 łyżki jogurtu (naturalny, roślinny, kozi)
1 łyżka dowolnej mąki (u mnie bezglutenowa)
papryka czerwona (1/4 szt.)
2 rzodkiewki
cebulka
szczypior
sól, pieprz


Przepis jest wyjątkowo prosty :)

Przy okazji możecie wyczyścić lodówkę z resztek.
Do takiego omleta pasuje wszystko.
Szynka, kurczak, ser feta, brokuły, marchewka, papryka, kukurydza, groszek...
Na co macie ochotę...

Pierś z kurczaka przyprawiamy dowolnie np. przyprawa do drobiu.
Obsmażamy na patelni na odrobinie oleju.
Smażymy, aby mięso się ścięło a nie zrumieniło.
Odsączamy na papierze i wrzucamy do większej miski.

Paprykę, rzodkiewkę, cebulkę i szczypior kroimy na drobno
i wrzucamy do miski z kurczakiem. 

Wbijamy 2 rozmącone jajka, łyżke mąki i jogurt,
szybko mieszamy całość i przyprawiamy solą i pieprzem.
Jak ktoś lubi pikantnie - można dodać czosnek, chilli, więcej pieprzu.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na około 40 minut.

Podajemy z fasolką szparagową.
O ile ktoś da rade to wszystko w brzuchu zmieścić :)
Ja już zjadłam solo :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz