Subscribe:

Labels

piątek, 14 października 2016

Risotto z kurczakiem

To idealne danie na jednogarnkowy obiad,
bez konieczności brudzenia wielu naczyń :)
Do tego nie zajmuje więcej jak 30 minut.

Najważniejszy jest specjalny ryż do risotto i gorący bulion,
 którym będziemy podlewać stopniowo danie, do uzyskania kremowej,
trochę papkowatej konsystencji - bo taka w risotto ma być.

Co do dodatków, tak na prawdę możecie dodać, co tylko chcecie
i przy okazji uprzątnąć lodówkę :)

Moja wersja zawiera kurczaka, pomidory, paprykę i kukurydzę.

Składniki:

pierś z kurczaka
ryż risotto (2 porcje)
1 L bulionu warzywnego lub drobiowego
kilka suszonych pomidorów (4-5 sztuk)
1 mała puszka kukurydzy
1 mała papryka czerwona
1 pomidor
1 mała cebulka
szczypior
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
curry
przyprawa do drobiu
olej kokosowy
sól, pieprz


Wykonanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Oprószamy przyprawa do drobiu i odstawiamy.

W międzyczasie podgrzewamy bulion.

Pomidory, paprykę, czosnek, szczypior, cebulę siekamy na drobno.

Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego.
Wrzucamy cebulkę i czosnek. Przesmażamy 5 minut na wolnym ogniu.

Następnie wrzucamy kurczaka i lekko rumienimy.
Dodajemy pomidory, paprykę, kukurydzę i szczypior.
Przesmażamy kilka minut.


Następnie dodajemy ryż i około 1 łyżeczkę curry.
Podlewamy całość połową bulionu
i dobrze mieszamy.


Patelnię trzymamy na wolnym ogniu, 
mieszamy od czasu do czasu.


Gdy ryż pochłonie cały płyn, stopniowo dolewamy
resztę bulionu i dobrze mieszamy.

Kiedy ryż zmięknie i wchłonie bulion, danie przyprawiamy
wg uznania solą, pieprzem i sokiem z cytryny.


Jeżeli chcecie uzyskać bardziej pomidorowy smak 
- dodajcie trochę koncentratu pomidorowego.

Danie podajemy na ciepło, chociaż mi smakowało też już na zimno :)


1 komentarze:

  1. Coś cudownego :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://www.facebook.com/CzanieckieMakarony/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń