Subscribe:

Labels

niedziela, 5 lutego 2017

Murzynek z nutellą

Czy słyszeliście, że 5 lutego jest międzynarodowy dzień Nutelli?

O tyle, o ile ja za nią nie przepadam, to mój mąż chomikuje wszystko
 łącznie z tym słodkim kremem
i trzyma w swojej magicznej "słodkiej szafeczce".
Kiedyś Wam pokażę jego zapasy na czarną godzinę 😁

A tymczasem na specjalne zamówienie zrobiłam murzynka,
do którego dodałam właśnie Nutellę.

Ciasto jest proste jak drut i nie wymaga specjalnych składników.
Trochę mąki, cukru, jajek i kakao i pachnący czekoladą murzynek gotowy.



Składniki:

1,5 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
250 g masła
8 łyżek wody
3 łyżki kakao
1 czubata łyżka nutelli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
szczypta soli
garść rodzynek


Wykonanie:

Na początek nastawiamy piekarnik na 180 stopni -bez termoobiegu.
W czasie jego nagrzewania zrobimy ciasto.

Do garnka wkładamy masło, cukier, kakao, nutellę i wodę.
Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, 
aby składniki się połączyły i cukier rozpuścił.

Z gotowej masy odlewamy niepełną szklankę,
a resztę studzimy.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia.

Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
Dodajemy 3 żółtka.
Białka oddzielnie ubijamy na pianę (ze szczyptą soli).

Do mąki i żółtek dodajemy przestudzoną masę kakaową
i dobrze łączymy mikserem.
Rodzynki odcedzamy z wody i dorzucamy do masy.

Następnie do ciasta dodajemy pianę z białek i mieszamy powoli,
używając drewnianej łyżki.

Brytfankę - keksówkę -smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Wylewamy ciasto i od razu wstawiamy do gorącego piekarnika.


Pieczemy 40 minut (180 stopni) na środkowym poziomie piekarnika.
Upieczone ciasto po wystudzeniu polewamy odłożoną wcześniej masą kakaową.



0 komentarze:

Prześlij komentarz