Dzisiaj z rana miałam ochotę na coś plackowatego :)
I tak na śniadanie powstał omlet z jajek,
z dodatkiem mąki i płatków owsianych.
W wersji bezglutenowej - z mąka Teff.
Składniki:
2 jajka
1/2 pomidora
1 łyż. mąki Teff lub każdej innej
1 łyż, płatków owsianych
1 łyż. siekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie:
2 jajka rozbijamy w miseczce i mocno roztrzepujemy.
Dodajemy mąkę oraz płatki owsiane.
Dosypujemy natkę pietruszki, sól i pieprz.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju
i układamy na patelni kilka plasterków pomidora.
Po 3 minutach podsmażenia wylewamy masę jajeczną,
zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy pokrywką.
Smażymy do ścięcia jajek i przewracamy omleta na drugą stronę.
Dopiekamy chwilę i zdejmujemy z patelni.
Podajemy z sosem warzywnym lub ketchupem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz