Subscribe:

Labels

czwartek, 16 lutego 2017

Omlet jajeczny z mąką Teff

 Dzisiaj z rana miałam ochotę na coś plackowatego :)

I tak na śniadanie powstał omlet z jajek,
z dodatkiem mąki i płatków owsianych.

W wersji bezglutenowej - z mąka Teff.

Składniki:

2 jajka
1/2 pomidora
1 łyż. mąki Teff lub każdej innej
1 łyż, płatków owsianych
1 łyż. siekanej natki pietruszki
sól, pieprz


Wykonanie:

2 jajka rozbijamy w miseczce i mocno roztrzepujemy.
Dodajemy mąkę oraz płatki owsiane.
Dosypujemy natkę pietruszki, sól i pieprz.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju
i układamy na patelni kilka plasterków pomidora.

Po 3 minutach podsmażenia wylewamy masę jajeczną,
zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy pokrywką.

Smażymy do ścięcia jajek i przewracamy omleta na drugą stronę.
Dopiekamy chwilę i zdejmujemy z patelni.

Podajemy z sosem warzywnym lub ketchupem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz