Subscribe:

Labels

poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Jaja faszerowane z anchios

Na świątecznym stole nie może zabraknąć jajek.

Zwykle to połóweczki z majonezem i szczypiorkiem.

Ja dla odmiany proponuję zrobić coś innego.
Jajka faszerowane z rybkami.

Słone, treściwe i bardzo sycące.



Składniki:

6 jajek
2 łyżki płaskie parmezanu
1/2 puszeczki sardeli (anchios)
2 łyżki szczypiorku siekanego
pieprz, sól
majonez


Ugotowane na twardo jajka studzimy i obieramy.
Szczypiorek siekamy na drobno.
Parmezan ścieramy(lub kupujemy starty).
Rybki odsączamy (5-6 sztuk) i kroimy w kawałeczki.
Zostawiamy też kilka rybek na ozdobę jaj.

Każde jajko kładziemy na boku, wcześniej odcinając boczek,
aby nie przewracało się.
Nożykiem wycinamy otwór na górze i wybieramy żółtko i miąższ,
tak aby powstały łódeczki / dziury do napełnienia farszem.


To co wydrążymy siekamy, dodajemy ser, bardzo drobno posiekane rybki,
szczypiorek, majonezu do smaku i trochę pieprzu.
Smakujemy i ewentualnie dosalamy.
Sugeruję Wam, żebyście nie solili za wiele, bo po odstaniu ser i rybki 
nadają słonego smaku na maksa :)
Na koniec na wierzch układamy małe rybki.


0 komentarze:

Prześlij komentarz