Subscribe:

Labels

sobota, 8 kwietnia 2017

Roladki wieprzowe ze śliwką i camembertem

Małe roladki z polędwicy wieprzowej,
okraszone słodką nutą śliwki, przełamane goryczką camemberta.

Brzmi ciekawie? Na pewno jest pyszne!

Mięso w słodkim sosie śliwkowym...
Eleganckie danie, które idealnie pasuje do świątecznego obiadu.



Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa
1 op. sera camembert
80 g szynki serrano lub parmeńskiej
20 śliwek suszonych bez pestek (niewędzonych)
3 łyżki powideł śliwkowych
100 ml śmietany śmietany
sól, pieprz
estragon
 cynamon
olej i masło do smażenia


Wykonanie:

Polędwiczkę myjemy pod bieżącą wodą 
i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Camembert kroimy w plasterki.

Kroimy na 2 cm plastry, lekko oprószamy pieprzem
oraz solą i rozbijamy na dosyć płaskie kotleciki.
Każdy plasterek polędwicy smarujemy cieniutko
warstwą powideł -1 łyżka powinna nam wystarczyć
na wszystko - ma być tylko muśnięte słodyczą.

Na posmarowane kotleciki układamy po plasterku
camemberta i po 2 śliwki.
Zawijamy w rulonik.
Nie potrzebujemy do spinania wykałaczek lub sznurka.
Mięsko jest delikatne i ładnie się sklei.

Gotowe roladki obsmażamy na złoto, na rozgrzanym oleju
i maśle (1 łyża oleju na 1 łyżkę masła).
Zdejmujemy z ognia, odsączamy na papierze z nadmiaru tłuszczu.


Z patelni zlewamy olej. Przecieramy papierem.
W szklance mieszamy 2 łyżki powideł i ok.100 ml łyżki śmietany.
Dodajemy spora szczyptę cynamonu, pieprzu i soli.
Wylewamy całość na patelnię i powoli podgrzewamy,
aż sos lekko zgęstnieje.

Na patelnię z sosem układamy roladki i całość
posypujemy estragonem. 

Takie mięsko podajemy do ugotowanych ziemniaczków
i surówki na słodko (z sałaty lub marchewki).


0 komentarze:

Prześlij komentarz