Subscribe:

Labels

wtorek, 11 kwietnia 2017

Pierś kurczaka w szynce serrano i pesto pomidorowym

Uwielbiam pesto w każdej postaci ❤
Gdyby nie zdrowy rozsądek to jadłabym tylko makaron z pesto,
ziarenkami i serem feta...
Ale jeszcze mnie tak nie poniosło.

Za to tym razem na sycący obiad przygotowałam
pierś z kurczaka, kryjącą w środku pesto bazyliowe...
Mięso zawinęłam w szynkę Serrano
i podałam z makaronem i czerwonym pesto z suszonych pomidorów.

Czyli pesto pesto pesto pogania ❤❤❤

Składniki:

1 duża pierś z kurczaka (podwójna)
80 g szynki serrano lub parmeńskiej
pesto bazyliowe
8-10 pomidorów suszonych (w oleju)
garść orzechów nerkowca
1 łyżka sera solankowego typu feta
1 mała śmietana 30% (200 ml)
pieprz, sól
1 łyżka masła
olej po suszonych pomidorach
ugotowany makaron (dowolna ilość)


Wykonanie:

Każdą połówkę kurczaka dzielimy na 2 kotlety
i rozbijamy lekko, na płasko ale nie za cienko.

Każdy kawałek oprószamy solą i pieprzem.
Smarujemy kazdego kotleta wzdłuż 1 łyżeczką pesto bazyliowego
i składamy na pół (wzdłuż), aby powstała jakby długa roladka.

Każdą roladkę owijamy 1-2 plastrami szynki serrano lub parmeńskiej.

Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów(2-3 łyżki)
i dużą łyżkę masła.
Na średnim ogniu smażymy roladki, z każdej strony po kilka minut,
tak aby pierś doszła w środku.

W tym czasie z blenderze kielichowym (lub ręcznym ostatecznie)
mieszamy razem na gęsty sos: pomidory suszone, 2 łyż. oleju z pomidorów,
ser solankowy, śmietanę, orzechy i sporą szczyptę pieprzu.


Zdejmujemy kurczaka z patelni i układamy na ręczniku papierowy.
Z patelni zlewamy tłuszcz, pozostawiając trochę na dnie,
żeby patelnia była dalej brudna.
Gotowy sos pomidorowy wylewamy na patelnię, układamy
na wierzch usmażone roladki i podgrzewamy całość.

Kurczaka podajemy z sosem w towarzystwie makaronu
i z dodatkiem np. mini pomidorków.


0 komentarze:

Prześlij komentarz