Subscribe:

Labels

niedziela, 5 czerwca 2016

Jak dobrze zrobić jajko sadzone?

Wydaje się to proste, prawda?

Jednak zanim zrobiłam sadzone z idealnie rozpływającym się żółtkiem,
robiłam to źle, długo i niefortunnie przewracając jajka...

Przed Wami najprostszy, najszybszy i najłatwiejszy sposób...
a przy okazji najczystszy (bez chlapania z patelni)
na jajka sadzone z płynny żółtkiem.


Składniki:

2 jajka
1 łyżka oleju
sól, pieprz


Wykonanie:


Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju.
Musi być dobrze rozgrzany.

Wbijamy ostrożnie dwa jajka i wyłączamy na chwilę gaz.
Posypujemy pieprzem po całości.
Solą posypujemy tylko żółtka (dosyć obficie).

Przykrywamy patelnię pokrywką.
Włączamy gaz i nastawiamy najmniejszy ogień.
Smażymy kilka minut, sprawdzając jak wyglądają żółtka.
Gdy lekko pokryją się białą warstewką, są gotowe.

Cieplutkie jajka, z płynnym żółtkiem po nacięciu :)
Przepyszne...



0 komentarze:

Prześlij komentarz