Subscribe:

Labels

niedziela, 5 czerwca 2016

Wiosenny obiad

Gdy przychodzi wiosna i pojawiają się młode warzywa,
w większości stanie w kuchni nie zajmuje wiele czasu.

Warzywa gotują się szybko, są smaczne w jak najprostszej postaci
i naprawdę niewiele im potrzeba.

Najlepszy wiosenny obiad to oczywiście młode ziemniaczki
w towarzystwie fasolki szparagowej.
Do tego jajko sadzone i sosik koperkowy.

Myślę, że wylizanie talerza nie będzie przesadą :)


Składniki na 1 porcję:


4 ziemniaki
1 jajko
garść fasolki szparagowej
1 łyżeczk ajogurtu
1 łyżeczk amajonezu
koperek świeży
sól, pieprz


Wykonanie:

Danie jest bardzo proste w wykonaniu,
nie zajmie Wam więcej jak 30 minut.

Ziemniaczki szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą (nie obieramy).
Wrzucamy na wrzącą wodę i solimy lekko.

W drugim rondelku gotujemy wodę, solimy
 i wrzucamy oczyszczoną fasolkę szparagową.

Warzywa gotujemy do miękkości.

W tym czasie przyrządzamy sos.
Łączymy jogurt, majonez i posiekany koperek.
Jeżeli ktoś lubi czosnek, można dodać mały ząbek na smak do całości.

Gotowe warzywa odcedzamy i wyjmujemy na talerz,
polewamy sosem koperkowym.


Na koniec robimy sadzone jajko i układamy je na wierzch dania.
Jak zrobić idealne sadzone możecie poczytać tutaj:

Jedząc, pozwalamy, aby żółtko rozpłynęło się po całym talerzu
i obtoczyło warzywa.

Pychotaaaaa...


0 komentarze:

Prześlij komentarz