Subscribe:

Labels

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Udko faszerowane wątróbką z jabłkiem, cebulą i serem feta

Dzisiaj propozycja na faszerowane mięsko kurczaka.
Spróbujcie nadziać udziki (bez kości) zamiast sięgać po filety z piersi.
Mięso udek jest miękkie, elastyczne i troszkę wilgotniejsze.

Do tego lekka słodycz jabłka, która przełamuje smak wątróbki.

Niby nieskomplikowane danie, a takie ciekawe.
Ci, którzy jedli, dziwili się, że wątróbka jest miękka i soczysta.

Najlepiej przekonajcie się sami :)


Składniki:

500 g udek kurczaka bez kości
500 g wątróbki drobiowej
100 g sera feta / solankowego
1 duże jabłko
1 cebula mała
natka pietruszki
sól, pieprz,
papryka słodka


Wykonanie:

Zaczynamy od udek kurczaka. 
Możecie sami wytrybować udka, ale jest to troszkę zajmujące,
a skoro w sklepach można kupić gotowe bez kości i skóry... :)
Opłukane i osuszone mięso rozbijamy tłuczkiem na cienko.
Posypujemy solą i pieprzem - odstawiamy na bok.

Wątróbkę drobiową oczyszczamy z włókien i żyłek,
siekamy nożem na kawałki.
Do tego dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, jabłko i natkę pietruszki.
Na koniec ser feta, pieprz i trochę soli.


Gotowym farszem nadziewamy kurczaka,
zawijając mięso naokoło.


Układamy ciasno w foremce wyłożonej folią aluminiową.
Posypujemy z wierzchu solą, pieprzem i papryką słodką.
Skrapiamy odrobinę olejem.
Przykrywamy całość folią.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 40 minut.
Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 15 minut,
aż skórka zrobi się złoto brązowa.

W trakcie trzeba sprawdzić, czy kurczak nie upiekł się szybciej.
Wszystko zależy od piekarnika i może się okazać, że jest gotowy po 30 minutach.



Ps. Jeżeli zostanie Wam farszu, możecie zawinąć go w pakunek
z folii aluminiowej i umieścić między kurczakiem.
Wątróbka wychodzi tak miękka i soczysta...
Można ją zjeść z warzywami lub solo :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz