Subscribe:

Labels

pi膮tek, 31 marca 2017

Metrowiec

Dawniej obowi膮zkowa pozycja na 艣wi膮tecznym stole 馃槉
Dzisiaj lekko zapomniany, chocia偶 wraca do 艂ask.

Wymaga serca w艂o偶onego do pracy, tak jak robi艂y to 20 lat temu
nasze ciotki i babcie, pieczo艂owicie przek艂adaj膮c kromki ciasta
wy艣mienitym kremem.

Przed Wami metrowiec ❤

Ciasto prosto z czas贸w dzieci艅stwa, na kt贸rego przepis
na pewno traficie w starych zeszytach kuchennych bab膰.


Sk艂adniki:

6 jajek
2,5 szkl. m膮ki pszennej
1,5 szkl. cukru
150 ml oleju
150 ml wody
2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
2 艂y偶eczki cukru waniliowego
2 opak. budyniu waniliowego z cukrem (w wersji na 0,75L mleka)
200 g mas艂a (mo偶e by膰 mas艂o ro艣linne)
750 ml mleka

Polewa:

2 艂y偶ki kakao
150 g mas艂a
2 艂y偶ki kakao
150 g cukru
6 艂y偶ek mleka lub wody


Wykonanie:

Do du偶ej miski przesiewamy m膮k臋, proszek do pieczenia.

Oddzielamy 偶贸艂tka od bia艂ek.
Bia艂ka ubijamy na pian臋, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Nast臋pnie dodajemy powoli 偶贸艂tka i dalej miksujemy.
dodajemy wod臋 i polej.
Nast臋pnie dodajemy m膮k臋, kr贸tko 艂膮czymy z bia艂kami.

Gotow膮 mas臋 dzielimy po r贸wno do dw贸ch misek.
Do jednej cz臋艣ci dodajemy 2 艂y偶ki kakao -miksujemy do po艂膮czenia.

Dwie d艂ugie foremki (tak ok.25-30 cm)
smarujemy mas艂em i opr贸szamy m膮k膮.
Wylewamy ciasta. Oddzielnie bia艂e, oddzielnie br膮zowe.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni,
na oko艂o 40 minut.
Przed wyj臋ciem ciasta sprawdzamy sucho艣膰 patyczkiem.
Przed wyj臋ciem ciasta wy艂膮czamy piekarnik 
i uchylamy drzwiczki na 10-15 minut.
Dopiero po tym czasie wyjmujemy ciasto na kratk臋 i studzimy.

W mi臋dzyczasie robimy krem.
Gotujemy budy艅 wg wskaz贸wek na opakowaniu,
ale u偶ywamy 2 opakowa艅 budyniu na 1 porcj臋 mleka :)
W sensie 2 opakowania proszku i tylko 750 ml mleka.
Studzimy budy艅, a偶 b臋dzie zimny.
Gdy wystygnie dodajemy 200 g mas艂a i miksujemy,
a偶 powstanie kremowa masa.


Gotowe ciasta kroimy na plastry ok. 2cm grubo艣ci.
Przek艂adamy w kolejno艣ci: jasne-krem-ciemne-krem-jasne-krem itd.
Ciasto najlepiej uk艂ada膰 na wi臋kszej tacce lub desce,
bo wyjdzie go sporo :)

Ciasto wk艂adamy do lod贸wki i zabieramy si臋 za polew臋.
Mas艂o rozpuszczamy w rondelku razem z cukrem.
Dodajemy mleko, kakao, zdejmujemy z ognia
i mieszamy nieustannie a偶 powstanie g臋sta masa.

Chwilk臋 czekamy a偶 polewa przestygnie i jeszcze ciep艂膮
polewamy ciasto.

Metrowiec trzymamy w lod贸wce najlepiej ca艂膮 noc
i dopiero zabieramy si臋 za jedzenie.

I co najwa偶niejsze w metrowcu!
Kroimy go na ukos -tak aby za艂apa膰 ka偶dy kolor ciasta.
I staramy si臋 opanowa膰 przy jedzeniu :) Starczy dla ka偶dego :)


2 komentarze: