Subscribe:

Labels

poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Sernik tradycyjny bez spodu

Sernik to bardzo proste ciasto, smakuje wielu osobom
i na pewno nie może go zabraknąć na świątecznym stole.

Nie zaprezentuję Wam wielu zdjęć, bo ledwo zdążyłam
złapać kilka ujęć i ciasto poszło na stół...

Jak się domyślacie -smakowało :)


Składniki:

1 kg sera białego mielonego
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
8 jajek
1 masło roślinne (250g)
1 szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szkl. rodzynek
sól


Wykonanie:

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok.

W dużej misce umieszczamy biały ser mielony.

W oddzielnych miskach oddzielamy żółtko od białka.
Żółtka ubijamy mikserem, dodając powoli cukier i cukier waniliowy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Żółtka dodajemy do sera i miksujemy powoli.
Dodajemy budyń - proszek, proszek do pieczenia
i masło -w temperaturze pokojowej.
Mieszamy do połączenia składników.

Następnie odcedzamy rodzynki z wody i wrzucamy do masy serowej.

Odkładamy mikser i bierzemy łyżkę drewnianą.
Pianę z białek dodajemy do masy i powoli wtłaczamy
w masę serową.

Formę do pieczenia (dużą) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Wylewamy masę serową.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni,
na około 50 minut.

W trakcie pilnujemy, aby ciasto się mocno nie zrumieniło.
Pod koniec pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem
czy ciasto jest gotowe.
Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto 
aż przestygnie, potem wyjmujemy z piekarnika.

8 komentarze:

  1. Jak duze maslo , ile gram ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy musze smarowac tluszczem blache czy moge polozyc papier ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Potrzebujemy 250 g masła -czyli małe opakowanie.
    A formę można wyłożyć papierem. Jednak ja wolę tłuszcz i bułkę/makę. Tak z przyzwyczajenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czyli moze byc zwykla margaryna , czy takie ktore ma 80% tluszczu ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, zamiennie może być margaryna np.Kasia czy podobna. Albo i masło prawdziwe jak osełka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam. Na jakim poziomie w piekarniku pieczemy sernik ????

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze piekę na środkowym poziomie wszystko :)

    OdpowiedzUsuń