Subscribe:

Labels

czwartek, 19 stycznia 2017

Krupnik na żołądkach

Dzisiaj coś zupowego, ciepłego i pożywnego.

Delikatna zupa z kaszą jęczmienną, której wiele osób nie zna,
a która jest naprawdę pyszna :)

Składniki:

500 g żołądków z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 pęczka natki pietruszki
3 cm kawałek pora
150 g kaszy jęczmiennej
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
przyprawa typu warzywko


Wykonanie:

Żołądki kurze oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki /paseczki.
Zalewamy wodą (dużo ponad poziom żołądków) i gotujemy
na średnim ogniu, aż mięsko zmięknie.
W międzyczasie zdejmujemy szumowiny, jeśli takie się pojawią.

Gdy żołądki będą miękkie, dolewamy wodę (do 3/4 średniego wysokości garnka),
dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego, duży liść laurowy
i 1 łyżkę warzywka.
Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach.
Pora kroimy w małą kosteczkę, natkę pietruszki siekamy drobno.

Warzywa wrzucamy do zupy i całość doprowadzamy do wrzenia.
Po ok.10 minutach wsypujemy kaszę jęczmienną
 i gotujemy jeszcze ok.20 minut.

Kasza musi napęcznieć, zrobić się miękka i szklista.

Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz