Subscribe:

Labels

czwartek, 5 stycznia 2017

Zupa kulki

Witajcie w Nowym Roku!

Po świątecznym obżarstwie udało mi się w końcu wytoczyć spod stołu :)
Ale jeszcze nie tęsknię za specjalnym jedzonkiem i gary omijam z daleka...

Aktualnie preferuję zupy ♥
Bez codziennej porcji nie da rady!

A zwłaszcza zimową porą gorąca miska zupy jest
najważniejszym posiłkiem dnia!

Przekonajcie się sami!

Spróbujcie codziennie zjeść zupę
i zauważcie,że nagle będzie Wam po prostu cieplej :)

Zupa Kulki jest bardzo, bardzo pożywna.
Zaspokoi też tych, którzy nie uznają zupy jako posiłek 😋

Przepis mam od koleżanki, autorki bloga Smak Bułgarii.


 Składniki:

2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
3 ziemniaki
1 pomidor bez skórki
500 g mięsa mielonego (u mnie indyk)
2 łyżki ryżu
1 szkl. makaronu nitki (nieugotowany)
1 jajko (oddzielnie białko-żółtko)
2 łyż. jogurtu naturalnego
sól, pieprz
warzywko
cząbek
kminek mielony
natka pietruszki (suszona lub świeża)
1 łyżeczka mąki do zagęszczenia + kilak łyżek do kulek
olej do smażenia


Wykonanie:

Mięso mielone łączymy z białkiem (żółtko zostawiamy na później),
dodajemy 2 łyżki suchego ryżu (przepłukane na sitku)
oraz  po 1/2 łyżeczki pieprzu, cząbru, kminku mielonego
i trochę soli.
Mieszamy i odstawiamy do lodówki (najlepiej na 1 godz.).

 Z mięsa formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego,
układamy na blaszce wysypanej kilkoma łyżkami mąki 
(może być pszenne / kukurydziana /bezglutenowa).
Potrząsamy brytfanką, aby kulki obtoczyły się w mące i odstawiamy na bok.

Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach.
Cebulę siekamy w kostkę.
Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę.

W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju.
Wrzucamy marchewkę, pietruszkę i cebulę.
Podduszamy przez chwilę, aż warzywa lekko się zeszklą.
Następnie dodajemy pomidora i jeszcze chwilkę dusimy.

Zalewamy 2,5 L zimnej wody.
Dodajemy sól i warzywko (no oko-po czubatej łyżeczce).
Możecie dodać bulionetkę lub kostkę rosołową, jeżeli takich używacie.

Doprowadzamy zupę do wrzenia i wrzucamy mięsne kulki.
Lekko mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut.

W tym czasie obieramy ziemniaki, płuczemy i kroimy w drobną kostkę.
Gdy minie 15 minut, dorzucamy ziemniaki do zupy i dalej gotujemy 15-20 minut
(do miękkości ziemniaków).
Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy makaron nitki.

W międzyczasie oddzielnie w rondelku mieszamy żółtko, jogurt
i 1 łyżeczkę mąki.
Nic nie gotujemy, tylko łączymy i dolewamy 1 chochlę zupy.
Teraz zaczynamy podgrzewać rondelek 3-4 minuty
i gorącą zaprawę wlewamy powoli do zupy.
Trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut.

Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Posypujemy natką pietruszki (ja dodałam 1 łyżkę suszonej).

I gotowe :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz