Subscribe:

Labels

piątek, 27 stycznia 2017

Sałatka warzywna tradycyjna

Ile gospodyń, tyle wersji tej samej sałatki.
A zwłaszcza jak chodzi o sałatkę warzywną...

Niektórzy dają kukurydzę, jeszcze inni zielony groszek
albo wręcz przeciwnie -omijają go.
Jedni dodają grzybki marynowane, obierają ogórki kwaszone przed dodaniem
do reszty składników.
Drudzy nie dodają ziemniaków lub selera.

A już majonez i musztarda to sekretne składniki na koniec,
wypróbowanych od lat firm 😉

Ja podrzucam Wam moją wersję, ale efekt końcowy zależy już tylko od Was.



Składniki:

5-6 marchewek
4 pietruszki (korzeń)
1/4 selera
5 ziemniaków
5 jajek
4 cm kawałek pora
1 mała puszka kukurydzy
1 mała puszka zielonego groszku
5 ogórków kwaszonych
majonez
musztarda łagodna
sól, pieprz


Wykonanie:

W dużym garze umieszczamy umyte, ale nieobrane:
marchewki, pietruszki, ziemniaki, seler.
Zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości
-ale tylko tak aby widelec wchodził a nie były rozgotowane.

W tym czasie gotujemy jajka na twardo.

Warzywa po ugotowaniu dobrze studzimy.
Tak samo jajka.

Następnie marchewki, pietruszki, ziemniaki i selera
obieramy ze skórek i kroimy w drobną kosteczkę.
Potem siekamy jajka i ogórki kiszone, które możecie obrać ze skóry.

*Drobność kosteczki zależy od Was :)
Ja nie jestem za cierpliwym człowiekiem, gdy przychodzi do krojenia.
Po prostu ciacham jak leci i kostki zmieniają się w plasterki...czasami...😛
Za to np.mój tata z precyzją zegarmistrza kroi ładne i równe kosteczki.
Na zdjęciach macie sałatkę w wykonaniu mojej teściowej - też kosteczka mini :)

Następnie w dużej misce łączymy pokrojone marchewki, pietruszki, ziemniaki,
seler, jajka i ogórki.
Dodajemy do mieszanki posiekanego drobniutko pora
- którego można zastąpić małą cebulą.
Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy i dodajemy do reszty warzyw,

Dobrze mieszamy i na koniec doprawiamy.
I tu pozostawiam Wam dowolność doprawiania.
Majonezu potrzeba sporo, aby zabielić całą sałatkę.
Natomiast jeśli chodzi o musztardę to wystarczy jej 2 łyżeczki na smak.
Do tego sporo soli i pieprzu.

Najlepiej stopniowo doprawiać, bo po przesoleniu już nie odsolimy niczego :)

Niektórzy uważają, że sałatka smakuje najlepiej po odstaniu
 kilku godzin w lodówce. 
Przekonajcie się sami 😃


0 komentarze:

Prześlij komentarz