Zazwyczaj po bataty sięgam, gdy mam ochotę na zdrowszą wersję frytek.
Ale dla odmiany spróbowałam stworzyć z nich placuszki.
Smakują delikatnie i słodkawo.
I idealnie komponują się z chrupiącą sałatką.
Składniki:
2 małe bataty
2 czubate łyżki dowolnej mąki (u mnie Teff)
2 jajka
sól, pieprz
Wykonanie:
Bataty obieramy, myjemy i ścieramy na tarce do ucierania ziemniaków.
Wyciskamy dłonią masę, aby lekko odcedzić
powstały płyn - płyn wylewamy.
Do batatów dodajemy dwa jajka, mąkę oraz sól i pieprz.
Ja użyłam mąki bezglutenowej z miłki abisyńskiej.
Mieszamy wszystko do połączenia składników.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy nieduże placuszki.
Jeżeli w trakcie pieczenia zauważycie, że placuszki się rozpadają,
dodajcie maki lub smażcie trochę mniejsze placki :)
Podajemy z sałatką z sałaty lodowej, pomidorków,
kiełków i sera koziego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz