Subscribe:

Labels

piątek, 31 marca 2017

Zapiekane faszerowane muszle

Makaron z sosami uwielbiają chyba wszyscy, których znam.
A jeżeli dojdzie do tego ser, który się smacznie ciągnie...
Uhhhhhh.... Pychota...

Żeby makaron zapiekany był chociaż troszkę zdrowy,
a przynajmniej zawierał wartościowe składniki,
nadziałam go farszem z jarmużu, suszonych pomidorów
i sera solankowego.

Wszystko do piekarnika... Potem możemy się już tylko zajadać :)


Składniki:

makaron muszle -ok.12 szt.
jarmuż świeży -3 garście
8 pomidorów suszonych +olej z tych pomidorków
ser feta lub inny solankowy -2 łyżki
250 g przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
100 g śmietany lub gęstego jogurtu
ser żółty -garść tartego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz


Wykonanie:

Muszle makaronowe gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Gotujemy tak, aby były dosyć miękkie.

W międzyczasie przyrządzamy farsz.
Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów(2 łyżki)
i podsmażamy na nim (przez 5 minut)
posiekane suszone pomidory i przeciśnięty czosnek.
Następnie dodajemy umyty jarmuż (oczyszczony z łodyg).
Mieszamy i podlewamy wodą (0,5 szkl.).
Dusimy na wolnym ogniu, aż jarmuż zmniejszy objętość
a woda wyparuje.

Zdejmujemy z ognia.
Dodajemy ser feta, trochę soli i pieprzu.

Makaron odcedzamy i napełniamy farszem.
Układamy muszelki w naczyniu żaroodpornym
wysmarowanym odrobiną oleju na dnie.

Całość zalewamy przecierem pomidorowym zmieszanym
ze śmietaną, odrobiną soli i pieprzu.


Na wierzchu posypujemy garścią sera.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
Trzymamy około 40 minut, aż ser się rozpuści,
a sos pomidorowy wchłonie w makaron.



0 komentarze:

Prześlij komentarz