Coraz więcej szparagów na straganach. Zaraz sezon ruszy :)
A to samo zdrowie!
Najlepsze ugotowane na parze, podawane z tartą bułką
lub jajkiem sadzonym.
Ja lubię też zupy szparagowe -te kremowe i te bardziej wodniste.
Dzisiaj zupa szparagowówka z ziemniakami.
Składniki:
4 ziemniaki
1/2 pęczka szparagów
2 ząbki czosnku
1 łyżka sera feta
1,5 L bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
1 łyż. oleju
sól, pieprz
kurkuma
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy na
cienkie plasterki -zostawiając w całości główki.
Czosnek obieramy z łupiny i siekamy drobno.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju.
Wrzucamy ziemniaki i czosnek.
Smażymy 5 minut.
Następnie zalewamy wcześniej podgrzanym bulionem.
Jeżeli nie macie bulionu, użyjcie wody z kostką rosołową.
W sklepach ze zdrową żywnością znajdziecie kostki bez soli
i ulepszaczy smaku, gdzie skład to same warzywa i zioła.
Zupę gotujemy do miękkości ziemniaków.
Gdy już będą gotowe, do zupy dajemy szparagi,
dosypujemy 1/2 łyżeczki kurkumy
i trzymamy około 5 minut na ogniu.
Wyłączamy palnik i już nie podgrzewamy zupy.
Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami zupy
i dodajemy powoli całość do garnka.
Mieszamy dokładnie.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem wg uznania.
Zupę podajemy posypaną serem feta.
PS. Nie pomijajcie tego dodatku, bo to tworzy cały smak.
Bez tego zupa jest lekko mdła.
jaki świetny ma kolorek
OdpowiedzUsuńTo dzięki kurkumie :)
OdpowiedzUsuń