Subscribe:

Labels

wtorek, 19 lipca 2016

Chłodnik z ogórka i awokado

Ogórek i awokado to ostatnio modne połączenie.

Na blogu dalej ogórkowy szał, dlatego i takiego chłodnika
nie mogłam sobie odpuścić.

Smakuje bardzo podobnie do zwykłego chłodnika z ogórka,
jednak dzięki awokado konsystencja jest bardziej kremowa i treściwa.

Dla mnie jest to sposób na przemycenie awokado do jadłospisu
w postaci niezauważalnej :)

Samo zdrowie w zielonej postaci :)




Składniki:

1 awokado
2 ogórki zielone
pęczek koperku
1 jogurt
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz


Wykonanie:

Awokado i ogórki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Z czosnku usuwamy łupinę, koperek myjemy.

Do wysokiego naczynia wrzucamy wszystkie składniki
i miksujemy na gładki mus.

Przyprawiamy dosyć odważnie.
Awokado jest mdłe, dlatego potrzebujemy sporo
soku z cytryny, soli i pieprzu.

Najlepiej smakuje po schłodzeniu minimum godziny.



0 komentarze:

Prześlij komentarz