Subscribe:

Labels

poniedziałek, 4 lipca 2016

Przetwory: Kompot z czereśni wg babcinej receptury

Lato to idealny czas na słoikowe przetwory.
A do wyboru tego tyle,że czasu na przetworzenie brak.

Czereśnie, morele, wisienki, porzeczki, jagody, borówki, truskawki, maliny...
a gdzie jeszcze pomidory, ogórki i inne warzywa!
Ale mam roboty :)

Ale dzisiaj prosty kompot, taki jak robiły kiedyś babcie,
które nie znały oprócz cukru i miodu innych słodzików.

Tradycyjna receptura kompotowa.
Owoce+cukier+woda+gotowanie :)

 Składniki:

czereśnie
cukier
woda


Wykonanie:


Nie podaję proporcji owoców, ponieważ tyle ile macie, 
tyle możecie dowolnie użyć.
Ja miałam 12 słoiczków (300g) napełnionych czereśniami.


Owoce na początku dokładnie myjemy.
Następnie usuwamy pestki.
Najlepiej zrobić to ręcznie, ponieważ używając drylownicy, 
możemy łatwo przeoczyć ewentualnych lokatorów czereśni...
Chyba, że ktoś lubi robaczki :)


Gotowe czereśnie upychamy do słoików.
Do każdego słoika wsypujemy 1 łyżkę cukru.

Owoce zalewamy przegotowaną wodą.
Wody powinno być tyle, aby NIE ZAKRYWAŁA owoców.
Tak najlepiej 1 cm ponieżej poziomu owoców.

Podczas pasteryzacji, czereśnie puszcza jeszcze sok
 i poziom wody się podniesie.

Teraz słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy.
W tym celu do największego garnka wkładamy jakąś szmatkę,
na nią ustawiamy słoiki, zalewamy wodą (ciepłą)
i wstawiamy na gaz.


Pasteryzujemy 15-20 minut.
Wyjmujemy z garnka, zostawiamy do wystygnięcia.



0 komentarze:

Prześlij komentarz