Subscribe:

Labels

czwartek, 7 lipca 2016

Przetwory: Dżem z czereśni (2 rodzaje)

Letnie owoce i warzywa najlepiej smakują prosto z krzaczka :)
Ale przecież w zimę trzeba coś mieć pod ręką smaczniejszego
niż nafaszerowane chemią warzywa z supermarketów.

Wychodzę z założenia, że lepiej wiedzieć co się zjada
dlatego lubię zamykać smaki na dłużej
 i delektować się nimi podczas zimowych wieczorów.

A już na pewno lepiej zjeść domowy dżem niż sklepowy batonik :)

Przed Wami dżem z czereśni, który nie jest tak popularny
jak dżem z wiśni, chociaż smakuje bardzo dobrze.

Możecie przygotować wersję klasyczną,
czyli dżem tylko z czereśni
albo spróbować zrobić kilka słoików z
 dżemem czereśniowo-malinowym
z dodatkiem cynamonu i kardamonu :)


Składniki:
Dżem czereśniowy podstawowy.

2 kg umytych, wypestkowanych czereśni
500 g cukru
2 saszetki żelfixu (opcjonalnie)


Wykonanie:

Czereśnie myjemy i drylujemy.
Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin
 lub na całą noc.
Owoce umieszczamy w wysokim garnku i powoli gotujemy.
Gdy owoce się rozpadną, na chwilę zdejmujemy garnek z ognia
i miksujemy wszystko blenderem na mus.

Dalej gotujemy, aż sok się zredukuje do odpowiedniej konsystencji,
chociaż nie będzie to bardzo ścisły dżem.

Jeżeli chcecie, możecie użyć żelfixu, który znacznie skróci czas
przygotowania dżemu.
Wtedy do rozgotowanych owoców, po zblendowaniu
wsypujemy żelfix i mieszamy dokładnie.
Trzymamy na ogniu jeszcze chwilę, do momentu aż dżem zacznie gęstnieć.


Gotowy, jeszcze gorący umieszczamy w wyparzonych słoiczkach
i odstawiamy do góry nogami do wystygnięcia.

Składniki:
Dżem czereśniowo-malinowy
z nutą cynamonu i kardamonu

1 kg umytych, wypestkowanych czereśni
500 g umytych malin
200 g cukru
1 opak.żelfiksu (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:

Czereśnie myjemy i usuwamy pestki.
Zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka godzin.
Po tym czasie wstawiamy do wysokiego garnka
i gotujemy, aż owoce się rozpadną.

Dodajemy maliny i gotujemy chwilę.
Całość blendujemy i przecieramy przez sitko,
aby pozbyć się pestek malin.

Dalej stawiamy na małym ogniu i redukujemy
do uzyskania zadowalającej nas konsystencji.
Pamiętajcie o mieszaniu :)
Dzięki malinom dżem łatwiej się wiąże i gęstnieje.
Pod koniec wsypujemy przyprawy.

Natomiast jeżeli chcecie, użyjcie żelfiksu.
Dodajcie go do zmiksowanych i przetartych owoców,
zagotujcie i po kilku minutach gotowe.

Gorący dżem przekładamy do słoiczków, odwracamy do góry dnem.
Po wystudzeniu odwracamy słoiczki normalnie.






0 komentarze:

Prześlij komentarz