Subscribe:

Labels

środa, 10 sierpnia 2016

Przetwory: Kolorowe pikle warzywne

Ten przepis lubię najbardziej z przetworów słoikowych.

Prezentuje się bardzo kolorowo i tak naprawdę jego zawartość
zależy od naszej inwencji twórczej.
Ja do słoika zapakowałam ogórki, cukinię, patisona i paprykę.

Ale możecie zrobić jeszcze bardziej urozmaiconą wersję.
Dorzućcie jeszcze kalafiora, marchewkę, brokuła,
mini cebulkę i mini kukurydzę.

Pikle wychodzą chrupiące, lekko słodkie.



Składniki:

1 cukinia
1 patison
1 papryka
4 ogórki gruntowe
4-5 ząbków czosnku
ocet / woda
cukier
korzeń chrzanu świeży
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
gorczyca
sól


Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
Cukinię, ogórki,patisona kroimy w plasterki.
Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w słupki.
Ząbki czosnku czyścimy z łupin i kroimy na mniejsze kawałeczki.
Chrzan obieramy i dzielimy na małe patyczki.

Wszystko mieszamy i układamy w słoikach.
Do każdego słoika dodajemy:
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 
ząbek czosnku, patyczek chrzanu oraz szczyptę gorczycy.


Całość przykrywamy gorącą zalewą.

Ja robię delikatniejsza wersję.
1 porcja octu do 6 porcji wody.
Ale jak ktoś lubi bardziej kwaśne przetwory, możecie zrobić zalewę 1:3 lub 1:4.
Na każdy litr zalewy dosypuję 3/4 szkl. cukru lub miodu
i 1 łyżkę soli.
Zakręcone słoiki pasteryzujemy w kąpieli wodnej,
od momentu zagotowania przez 5 minut.


2 komentarze:

  1. Witam to znaczy ile octu na porcję i ile wody na 6 porcji wody😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli jako míary używam szklanek,to sobie zalewę z 1 szkl.octu i 6 szkl.wody. Wyjdzie ok.1,75L zalewy. Tym zalewam słoiki,jak nie starczy to dorabiam zalewę trzymając sie proporcji. :) Jak potrzebujemy dużo zalewy, można mierzyć i litrami,np.1 L octu i 6 litrów wody.

    OdpowiedzUsuń