Subscribe:

Labels

czwartek, 30 marca 2017

Gęsta zupa koperkowa

Wiosna wiosną, ale bez ciepłej zupy ciepło mi nie będzie :)

Z tęsknotą wyglądam słońca, które podobno ma zaraz wyskoczyć na dłużej.
Do tego czasu muszę się dogrzać od środka...

Pożywna i gęsta porcja na obiad.
A w środku ziemniak, marchewka i mięsko.

Pachnie koperkiem.... tak wiosennie.


Składniki:

2 udka kurczaka
3 marchewki
kawałek pora(5 cm)
mały kawałek selera 
4-5 małych ziemniaków.
2 łyżki jogurtu lub śmietany
ziele anielskie
przyprawa warzywko
sól, pieprz
1/2 pęczka pietruszki
pęczek koperku


Wykonanie:

Dwa udka kurczaka wkładamy do średniej wielkości garnka
i zalewamy do pełna zimną wodą.
Gotujemy 30 minut, zdejmując w trakcie szumowiny.

Po 30 minutach dodajemy obrane marchewki,
pora i selera, pokrojone ziemniaki oraz natkę pietruszki.
Dorzucamy kilka ziarenek ziela angielskiego,
natkę pietruszki, warzywko (1 łyżeczkę),
sól i pieprz wg uznania.

Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem,
aż warzywa i mięso będą miękkie.
W tym czasie zupa trochę zmniejszy objętość.

Kiedy bulion będzie gotowy,
wyjmujemy mięso, marchewkę, selera oraz natkę pietruszki.

Mięso obieramy z kości, rwiemy na drobniutko.
Marchewkę i selera kroimy na kawałeczki.
Natkę pietruszki wyrzucamy.

Wszystko wrzucamy ponownie do zupy.

Na koniec jogurt zaprawiamy ciepłą zupą
i powoli wlewamy do garnka.
Siekamy cały pęczek koperku i wsypujemy do  zupy.
Już nie gotujemy.

Smakujemy i w razie potrzeby przyprawiamy jeszcze
solą, pieprzem i warzywkiem.




2 komentarze:

  1. Właśnie dzisiaj gotuję ale ja bez warzywka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamiast warzywka można użyć każdej przyprawy z suszonych warzyw. Ja pisze warzywko, miks suszonych warzyw lub ala wegeta. Przeważnie używam suszonych warzyw zmiksowanych na proszek.Można kupić je w sklepie ze zdrową żywnością, są bez soli, z dużą ilością ziół :)

    OdpowiedzUsuń