Prosty pasztet z mięsa indyka i warzyw.
Do tego trochę maki, jajka oraz przyprawy.
Dobry na kanapki, a na ciepło -jako dodatek do obiadu.
Przy okazji nic się nie marnuje - wszystkie składniki pochodzą prosto z rosołu,
który możecie zużyć jako podstawa do dowolnej zupy, np.grzybowej.
Składniki:
1/2 udźca z indyka
2 jajka
3-4 łyż. mąki gryczanej
2-3 marchewki
2 korzenie pietriuszki
1 duża cebula
kawałek pora
kawałek selera
natka pietruszki
ziele angielskie
liść laurowy
lubczyk
kurkuma
kminek mielony
pieprz kolorowy mielony
imbir mielony
majeranek
sól, pieprz
Wykonanie:
W dużym garnku wstawiamy wodę (do połowy wysokości).
Doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy
i 1 łyżkę lubczyku.
Na wrzątek wrzucamy udziec z indyka -mój kawałek miał ok. 600 g.
Gotujemy mięso ok.30 minut, w międzyczasie zbierając szumowiny, jeśli się pojawią.
Po 30 min. dodajemy obrane marchewki i pietruszki, obranego selera
i cebulę. Dla mocniejszego aromatu warto cebulę wcześniej potrzymać nad palnikiem i opalić
mocno -prawie na czarno, lub przysmażyć na patelni.
Do zupy dajemy ziele, liść laurowy, sól, pieprz, warzywko
- wszystko wg upodobań. I dorzucamy natkę pietruszki.
Gotujemy wszystko do miękkości.
Warzywa i mięso wyjmujemy na durszlak i pozwalamy ociec z rosołu.
Mięso oskubujemy z kości (jeśli jest) i usuwamy chrząstki.
Skórę możemy zostawić i dodać ja od pasztetu.
Wszystkie warzywa, cebulę, pora, natkę pietruszki
i indyka mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Pamiętajcie, żeby nie zmielić liści laurowych z rosołu -trzeba je wyrzucić.
Gotową zmieloną masę doprawiamy kminkiem, majerankiem, imbirem, pieprzem i solą.
Dodajemy jajka, mąkę i dobrze mieszamy.
Przekładamy do foremki silikonowej (pasztet możemy posypać ziołami)
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.
Pasztet jest gotowy, kiedy boki zaczną odchodzić od foremki
i będą lekko spieczone.
Pamiętajcie, że po gotowaniu został Wam jeszcze pyszny rosół :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz