Subscribe:

Labels

wtorek, 6 grudnia 2016

Ciasto 3 bit i konkurs urodzinowy

Dzisiaj b臋dzie urodzinowo, 艂膮cznie z ciastem i ma艂ym konkursem 馃構

M贸j blog w listopadzie sko艅czy艂 ca艂y okr膮g艂y rok.

I pomy艣le膰, 偶e wcze艣niej d艂ugo zbiera艂am przepisy do szuflady,
zamiast dzieli膰 si臋 nimi ze 艣wiatem...

Oficjalnie dzi臋kuj臋 wszystkim, kt贸rzy trzymaj膮 kciuki za moje
kulinarne eksperymenty - zw艂aszcza tym, kt贸rzy to p贸藕niej zjadaj膮 (ka偶dy prze偶y艂 :D)

Dzi臋kuj臋 tak偶e kole偶ance za zmotywowanie do za艂o偶enia strony 馃挌

Z tej okazji przepis na ciasto dobrze znane wi臋kszo艣ci:
3 BIT bez pieczenia.
A na ko艅cu KONKURS !!!


Sk艂adniki:


 1 du偶e opak. s艂onych krakers贸w
1 du偶e opak. herbatnik贸w
2 opak. budyniu waniliowego z cukrem xxl
1 galaretka cytrynowa
1 puszka kajmaku
750 ml mleka
400 ml 艣mietany 30-36%
cukier puder
1 opak.偶elatyna-fix deserowa
sok z cytryny
gorzka czekolada
s艂odka posypka


Wykonanie:

Brytfank臋 (na du偶e ciasto) wyk艂adamy warstw膮 krakers贸w.

W garnku podgrzewamy ok. 500 ml mleka.
W miseczce rozrabiamy budy艅 z 250 ml pozosta艂ego mleka.
Gdy w garnku zawrze, wlewamy budy艅 i mieszamy ca艂y czas,
a偶 powstanie g艂adka masa.

Zdejmujemy garnek z ognia.
Do ciep艂ego budyniu wsypujemy galaretk臋 -such膮,
i 艂膮czymy dok艂adnie.
Tak powsta艂膮 mas臋 budyniow膮, jeszcze ciep艂膮,
wylewamy na krakersy.

Nast臋pnie od razu przykrywamy budy艅 warstw膮 herbatnik贸w
i na to dajemy mas臋 kajmakow膮.
Kajmak nakrywamy pozosta艂ymi krakersami i herbatnikami.

Ciasto zostawiamy do ostygni臋cia a w mi臋dzyczasie 
robimy bit膮 艣mietan臋.

Dobrze sch艂odzon膮 艣mietan臋 30-36% ubijamy mikserem
na sztywno, stopniowo dodaj膮c 1-2 艂y偶. cukru pudru.
Pod koniec ubijania wlewamy 1 艂y偶k臋 soku z cytryny -lub mniej,
zale偶y jak bardzo chcecie prze艂ama膰 s艂odycz cukru :)



Aby 艣mietana zesztywnia艂a i mocno trzyma艂a si臋 ciasta,
dodajcie 偶elatyn臋 (2 艂y偶ki rozrobione w 1/2 szkl.ciep艂ej wody)
lub 偶elatyn臋 deserow膮 (wg wskaz贸wek na opakowaniu).

Gotow膮 bit膮 艣mietan臋 przek艂adamy na ciasto,
posypujemy start膮 czekolad膮 i s艂odk膮 posypk膮.

Ciasto jest najlepsze, gdy odstoi w lod贸wce minimum noc.
O ile wcze艣niej jaki艣 艂asuch si臋 nie zakradnie do lod贸wki... :)


KONKURS URODZINOWY ZIELONEJ POKRZYWY

Z okazji 1 urodzin mojej strony mam dla Was ma艂y konkurs,
w kt贸rym do wygrania s膮 2 ksi膮偶ki Wydawnictwa REA-SJ

" Detoks cukrowy" Filippa Salomonsson
kt贸ra inspiruje do odstawienia cukru i spr贸bowania
"prze偶ycia" chocia偶 3 tygodni na super pysznym detoksie :)


oraz

"Kaszomaniak" Wanda Jackowska
o kt贸rej ju偶 pisa艂am tu


Aby wzi膮膰 udzia艂 w konkursie wystarczy:

1. Polubi膰 i udost臋pni膰 publicznie post konkursowy na facebooku Zielona Pokrzywa.
2. Zostawi膰 komentarz z odpowiedzi膮 na zadanie konkursowe
POD POSTEM KONKURSOWYM NA FACEBOOKU.

ZADANIE KONKURSOWE:

W komentarzu na facebooku napisz kt贸r膮 ksi膮偶k臋 chcia艂by艣 zdoby膰,
do tego podaj przepis na danie, bez kt贸rego nie wyobra偶asz sobie
swojego menu i uzasadnij czemu akurat to danie :)
Nap贸j, koktajl, zupa, danie g艂贸wne, deser
lub cokolwiek,co kochacie je艣膰 czy pi膰.
Zdj臋cia mile widziane :)

3. Mi艂o by mi by艂o gdyby艣cie zostawili "lajka" dla Zielona Pokrzywa
4. Ka偶da osoba mo偶e zg艂osi膰 maks.4 odpowiedzi konkursowych.
5. Do wygrania s膮 2 ksi膮偶ki, czyli wygrywaj膮 dwie osoby :)

Konkurs trwa od 6 grudnia 2016 r. do 5 stycznia 2017 r.
UWAGA KONKURS PRZED艁U呕AM DO 10 STYCZNIA :)

Wyniki zostan膮 og艂oszone najp贸藕niej 3 dni po zako艅czeniu konkursu.

Zwyci臋zc贸w poprosz臋 o kontakt w wiadomo艣ci prywatnej w celu ustalenia danych do wysy艂ki.
Wysy艂ka jedynie na terenie Polski.

CZEKAM NA WASZE KOMENTARZE NA STRONIE 


1 komentarze:

  1. Sto latek na urodzinki! Niech blog si臋 rozwija i b臋dzie smacznie!
    Zapraszam do mnie na konkursik
    http://latosiowy-dom.blog.pl/2017/01/04/krewetki-zapiekane-w-pierzynce-parmensko-lososiowo-serowej-konkurs-do-wygrania-staub/

    OdpowiedzUsu艅