Dzisiaj będzie urodzinowo, łącznie z ciastem i małym konkursem 😋
Mój blog w listopadzie skończył cały okrągły rok.
I pomyśleć, że wcześniej długo zbierałam przepisy do szuflady,
zamiast dzielić się nimi ze światem...
Oficjalnie dziękuję wszystkim, którzy trzymają kciuki za moje
kulinarne eksperymenty - zwłaszcza tym, którzy to później zjadają (każdy przeżył :D)
Dziękuję także koleżance za zmotywowanie do założenia strony 💚
Z tej okazji przepis na ciasto dobrze znane większości:
3 BIT bez pieczenia.
A na końcu KONKURS !!!
Składniki:
1 duże opak. słonych krakersów
1 duże opak. herbatników
2 opak. budyniu waniliowego z cukrem xxl
1 galaretka cytrynowa
1 puszka kajmaku
750 ml mleka
400 ml śmietany 30-36%
cukier puder
1 opak.żelatyna-fix deserowa
sok z cytryny
gorzka czekolada
słodka posypka
Wykonanie:
Brytfankę (na duże ciasto) wykładamy warstwą krakersów.
W garnku podgrzewamy ok. 500 ml mleka.
W miseczce rozrabiamy budyń z 250 ml pozostałego mleka.
Gdy w garnku zawrze, wlewamy budyń i mieszamy cały czas,
aż powstanie gładka masa.
Zdejmujemy garnek z ognia.
Do ciepłego budyniu wsypujemy galaretkę -suchą,
i łączymy dokładnie.
Tak powstałą masę budyniową, jeszcze ciepłą,
wylewamy na krakersy.
Następnie od razu przykrywamy budyń warstwą herbatników
i na to dajemy masę kajmakową.
Kajmak nakrywamy pozostałymi krakersami i herbatnikami.
Ciasto zostawiamy do ostygnięcia a w międzyczasie
robimy bitą śmietanę.
Dobrze schłodzoną śmietanę 30-36% ubijamy mikserem
na sztywno, stopniowo dodając 1-2 łyż. cukru pudru.
Pod koniec ubijania wlewamy 1 łyżkę soku z cytryny -lub mniej,
zależy jak bardzo chcecie przełamać słodycz cukru :)
Aby śmietana zesztywniała i mocno trzymała się ciasta,
dodajcie żelatynę (2 łyżki rozrobione w 1/2 szkl.ciepłej wody)
lub żelatynę deserową (wg wskazówek na opakowaniu).
Gotową bitą śmietanę przekładamy na ciasto,
posypujemy startą czekoladą i słodką posypką.
Ciasto jest najlepsze, gdy odstoi w lodówce minimum noc.
O ile wcześniej jakiś łasuch się nie zakradnie do lodówki... :)
KONKURS URODZINOWY ZIELONEJ POKRZYWY
Z okazji 1 urodzin mojej strony mam dla Was mały konkurs,
w którym do wygrania są 2 książki Wydawnictwa REA-SJ
" Detoks cukrowy" Filippa Salomonsson
która inspiruje do odstawienia cukru i spróbowania
"przeżycia" chociaż 3 tygodni na super pysznym detoksie :)
oraz
"Kaszomaniak" Wanda Jackowska
o której już pisałam tu
Aby wziąć udział w konkursie wystarczy:
1. Polubić i udostępnić publicznie post konkursowy na facebooku Zielona Pokrzywa.
2. Zostawić komentarz z odpowiedzią na zadanie konkursowe
POD POSTEM KONKURSOWYM NA FACEBOOKU.
ZADANIE KONKURSOWE:
W komentarzu na facebooku napisz którą książkę chciałbyś zdobyć,
do tego podaj przepis na danie, bez którego nie wyobrażasz sobie
swojego menu i uzasadnij czemu akurat to danie :)
Napój, koktajl, zupa, danie główne, deser
lub cokolwiek,co kochacie jeść czy pić.
Zdjęcia mile widziane :)
3. Miło by mi było gdybyście zostawili "lajka" dla Zielona Pokrzywa
oraz Wydawnictwo REA-SJ
4. Każda osoba może zgłosić maks.4 odpowiedzi konkursowych.
5. Do wygrania są 2 książki, czyli wygrywają dwie osoby :)
Konkurs trwa od 6 grudnia 2016 r. do 5 stycznia 2017 r.
UWAGA KONKURS PRZEDŁUŻAM DO 10 STYCZNIA :)
Wyniki zostaną ogłoszone najpóźniej 3 dni po zakończeniu konkursu.
Zwycięzców poproszę o kontakt w wiadomości prywatnej w celu ustalenia danych do wysyłki.
Wysyłka jedynie na terenie Polski.
CZEKAM NA WASZE KOMENTARZE NA STRONIE
Sto latek na urodzinki! Niech blog się rozwija i będzie smacznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na konkursik
http://latosiowy-dom.blog.pl/2017/01/04/krewetki-zapiekane-w-pierzynce-parmensko-lososiowo-serowej-konkurs-do-wygrania-staub/