Subscribe:

Labels

sobota, 17 grudnia 2016

Słodkie pomidorki koktajlowe

Pomidory na słodko?

Słyszałam o konfiturze z pomidorów, ale nie miałam okazji jej skosztować.
Dlatego pomyślałam, że trzeba zrobić pomidory
na słodko, nie tylko na słono i słono :)

Jakie to dziwne, że oblizuję słodki syrop,
a przegryzając wyskakuje sok z pomidora :)

Takie pomidorki są idealne jako mini słodki akcent
na lodach, naleśnikach czy cieście.


Składniki:

350 g pomidorków koktajlowych (lub więcej)
1 szkl. wody
1/2 szkl. cukru
1 gwiazdka anyżu
1/2 laski wanilii 
4 goździki
1 łyżka migdałów (płatki, paseczki)


Wykonanie:


Pomidorki na obydwu końcach przecinamy nożykiem.
Układamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. 
Zostawiamy pod przykryciem na kilka minut.
Następnie przelewamy zimna wodą i delikatnie obieramy ze skórki.

W międzyczasie do rondelka wlewamy 1 szkl. wody.
Doprowadzamy do wrzenia.
Do wody dodajemy cukier, laskę wanilii, gwiazdkę wanilii
oraz goździki.
Gotujemy aż syrop lekko zgęstnieje.

Gdy syrop będzie już trochę zredukowany,
wyjmujemy wanilię.

Do gorącego syropu (cały czas na małym ogniu)
dorzucamy obrane pomidorki i migdały.
Gotujemy jeszcze 5-8 minut i wyłączamy gaz.

Gorące pomidorki przelewamy do słoika i zakręcamy.
Po wystudzeniu trzymamy w lodówce.
Zjadamy w przeciągu tygodnia.

Pomidorki podajemy jako mały dodatek (3-4 sztuki)
do naleśników, lodów, deserów.

Są mega słodkie, wiec nie przesadzajcie z ilością :D


0 komentarze:

Prześlij komentarz