Subscribe:

Labels

piątek, 31 marca 2017

Metrowiec

Dawniej obowiązkowa pozycja na świątecznym stole 😊
Dzisiaj lekko zapomniany, chociaż wraca do łask.

Wymaga serca włożonego do pracy, tak jak robiły to 20 lat temu
nasze ciotki i babcie, pieczołowicie przekładając kromki ciasta
wyśmienitym kremem.

Przed Wami metrowiec ❤

Ciasto prosto z czasów dzieciństwa, na którego przepis
na pewno traficie w starych zeszytach kuchennych babć.


Składniki:

6 jajek
2,5 szkl. mąki pszennej
1,5 szkl. cukru
150 ml oleju
150 ml wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 opak. budyniu waniliowego z cukrem (w wersji na 0,75L mleka)
200 g masła (może być masło roślinne)
750 ml mleka

Polewa:

2 łyżki kakao
150 g masła
2 łyżki kakao
150 g cukru
6 łyżek mleka lub wody


Wykonanie:

Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia.

Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Następnie dodajemy powoli żółtka i dalej miksujemy.
dodajemy wodę i polej.
Następnie dodajemy mąkę, krótko łączymy z białkami.

Gotową masę dzielimy po równo do dwóch misek.
Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao -miksujemy do połączenia.

Dwie długie foremki (tak ok.25-30 cm)
smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Wylewamy ciasta. Oddzielnie białe, oddzielnie brązowe.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni,
na około 40 minut.
Przed wyjęciem ciasta sprawdzamy suchość patyczkiem.
Przed wyjęciem ciasta wyłączamy piekarnik 
i uchylamy drzwiczki na 10-15 minut.
Dopiero po tym czasie wyjmujemy ciasto na kratkę i studzimy.

W międzyczasie robimy krem.
Gotujemy budyń wg wskazówek na opakowaniu,
ale używamy 2 opakowań budyniu na 1 porcję mleka :)
W sensie 2 opakowania proszku i tylko 750 ml mleka.
Studzimy budyń, aż będzie zimny.
Gdy wystygnie dodajemy 200 g masła i miksujemy,
aż powstanie kremowa masa.


Gotowe ciasta kroimy na plastry ok. 2cm grubości.
Przekładamy w kolejności: jasne-krem-ciemne-krem-jasne-krem itd.
Ciasto najlepiej układać na większej tacce lub desce,
bo wyjdzie go sporo :)

Ciasto wkładamy do lodówki i zabieramy się za polewę.
Masło rozpuszczamy w rondelku razem z cukrem.
Dodajemy mleko, kakao, zdejmujemy z ognia
i mieszamy nieustannie aż powstanie gęsta masa.

Chwilkę czekamy aż polewa przestygnie i jeszcze ciepłą
polewamy ciasto.

Metrowiec trzymamy w lodówce najlepiej całą noc
i dopiero zabieramy się za jedzenie.

I co najważniejsze w metrowcu!
Kroimy go na ukos -tak aby załapać każdy kolor ciasta.
I staramy się opanować przy jedzeniu :) Starczy dla każdego :)


2 komentarze: