Subscribe:

Labels

sobota, 28 maja 2016

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka z makaronem, mięsem i żółtym serem
to naprawdę sycący obiad.
Do tego powstaje w oka mgnieniu i można dodać do niej wszystko,
co zalega w lodówce :)

Takie małe resztkowe przetwórstwo :)

W mojej wersji znajdziecie kurczaka, mleko kokosowe
i nutkę pomidorów.


Składniki:

makaron penne (u mnie bezglutenowy)
pierś kurczaka
1 puszka mleka kokosowego
bazylia świeża
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
ser żółty
sól, pieprz
oregano, bazylia suszona
olej do smażenia


Wykonanie:

Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Powinien być al dente.

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
Oprószamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej (ja użyłam kokosowego).
Obsmażamy kurczaka dosłownie chwilę, aby mięso się ścięło.
Zalewamy mlekiem kokosowym zmieszanym z 3 łyżkami koncentratu pomidorowego
oraz 2 ząbkami czosnku -przeciśniętego przez praskę.
Dodajemy po dużej szczypcie oregano i bazylii suszonej.
Na koniec dokładamy garść świeżej bazylii.

Smakujemy - powinno być dosyć mocno pomidorowo.
Jeżeli stwierdzicie, że brakuje koncentratu - dodajcie go więcej.


Gotowy sos z kurczakiem mieszamy z makaronem.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na wierzch posypujemy startym żółtym serem.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Zapiekamy około 15 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.


Gotową zapiekankę możemy podać polaną ketchupem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz