Subscribe:

Labels

czwartek, 12 maja 2016

Ziemniaczane kluchy z botwinką

Sezon na botwinkę w pełni.
Przepis na chłodnik znajdziecie tutaj.

A dzisiaj pyszne, sycące kluchy z ziemniaków.
W środku klusek kawałki botwinki i biały ser.
Wszystko oblane sosem botwinkowym.



Składniki:

1/2 pęczka botwinki
10 ziemniaków (większych)
skrobia ziemniaczana
100 g białego sera
łyżka sera feta
1 łyżka skrobi kukurydzianej
sól, pieprz
sok z cytryny


Wykonanie:

5 ziemniaków obieramy i gotujemy do miękkości.
Odcedzamy i tłuczemy dokładnie.
5 ziemniaków ścieramy na tarce. Odciskamy powstały płyn.


Ugotowane i surowe ziemniaki łączymy, dodając skrobię ziemniaczaną
i zagniatając ciasto.
Skrobi dodajemy tyle, aby ciasto miało zwartą konsystencje i dobrze się kleiło.

W międzyczasie botwinkę (umytą i poszatkowaną) wrzucamy na patelnię,
zalewamy 1/2 szkl. wody, dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i gotujemy 5 minut.
Dodajemy ser biały, ser feta
oraz sól i pieprz wg uznania.
Mieszamy i na dużym ogniu redukujemy ilość płynu.

Możemy tez zagęścić sos 1 łyżka skrobi  kukurydzianej wymieszanej z wodą.
Otrzymamy wtedy sos do polania klusek.



Z gotowego ciasta formujemy duże kluchy. 
W środek każdej wkładamy botwinkę wyłowioną z robionego wcześniej sosu.
Po prostu widelcem wyławiamy gęste kawałki i wkładamy w kluskę.
Gotowe kluchy kładziemy na osolony wrzątek i gotujemy ok.15 minut. 


Podajemy polane sosem botwinkowym.



0 komentarze:

Prześlij komentarz