Subscribe:

Labels

sobota, 12 listopada 2016

Domowe ciasto na pizzę

Niedzielna, dzień lenia i sprzątania lodówki z resztek :)
A na co nadają się najlepiej kawałki sera, resztki warzyw i wędliny?

Oczywiście na domową pizzę!

Zamieniam się we włoską gospodynię i dzisiaj serwuję pyszną,
mega kaloryczną pizzę prosto z pieca (no...może z piekarnika).

Dla glutenowej części domowników.
Ja najadam się zapachem :)


Składniki:

1,5 szkl. mąki pszennej
120 ml ciepłej wody (nie gorącej)
2 łyżki oleju
4 g drożdży w proszku
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru

dodatki do pizzy:
szynka, ser np.mozzarella, pomidory, cebula, pieczarki,
papryka, sos pomidorowy, pesto, suszone oregano


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski.
Dodajemy drożdże, cukier, sól i wszystko mieszamy.

Następnie dodajemy olej i wyrabiamy ciacho,
wlewając stopniowo wodę.

Ciasto wyrabiamy łyżką, a na koniec zagniatamy rękami.
Jeżeli ciasto lepi się do dłoni, trzeba go trochę podsypać mąką.

Gotową kulkę ciasta odkładamy do miski i przykrywamy.
Pozwalamy ciastu rosnąć ok. 30 minut (w cieple).

W tym czasie szykujemy dodatki do pizzy.
Możecie użyć wszystkiego, co znajdziecie w kuchni.

Szynkę, salami, kiełbasę - kroimy w plasterki, tak samo pomidory,
pieczarki, paprykę i inne warzywa.
Możecie dodać też oliwki, kukurydzę, kapary
lub cokolwiek się Wam nawinie pod nóż :)

Ser ścieramy na tarce lub kroimy w paseczki.



Lekko wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz w dłoniach
i rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (natłuszczonym).

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, np. domowym ketchupem.
Układamy wszystkie dodatki, posypujemy serem.
Posypujemy obficie oregano.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok.180 stopni (góra-dół).
Pieczemy 25-30 minut, kontrolując stan wypieczenia,
ponieważ jak ciasto będzie grubsze (mniej rozciągnięte), 
wymaga kilka minut dłużej w piekarniku :)

Podajemy gorącą, z ulubiony sosem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz