Subscribe:

Labels

wtorek, 15 listopada 2016

Udziki kurczaka faszerowany wątróbką

Obiad bez mięsa to nie obiad?

Dla prawdziwych mięsożerców dzisiaj mam mięso z mięsem :)

Chrupiąca skórka z zewnątrz i słodkawe, miękkie nadzienie
kryjące się w środku.

Niby zwykły kurczak a z niespodzianką w środku.

Składniki:

4 udziki z kurczaka -wytrybowane (bez kości)
200 g wątróbki drobiowej
1 duże jabłko
1 mała cebulka
pęczek natki pietruszki
sok z cytryny
miód
czerwona papryka suszona
sól, pieprz
+ ulubione przyprawy


Wykonanie:

Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Wątróbkę oczyszczamy z włókienek tłuszczu i kroimy na drobno.

Obrane jabłko i cebulę siekamy w kostkę i dodajemy do wątróbki.
Następnie przyprawiamy wątróbkę solą, pieprzem (na oko).
Dodajemy posiekana natkę pietruszki, skrapiamy 1 łyżką soku z cytryny.
Możemy dodać łyżeczkę miodu, jeżeli jabłko było kwaśne.


Każde udko kurczaka napełniamy porządnie farszem z wątróbki
i układamy na brytfance wyłożonej folią aluminiową.
Układamy ścisło, posypujemy papryką, pieprzem, solą
i ulubionymi przyprawami.

Na zdjęciu poniżej widać między udzikami paczuszkę z folii aluminiowej.
Nadmiar farszu zawinęłam po prostu w folię i włożyłam pomiędzy
kurczaka. Przy okazji ułatwiło to utrzymanie kształtu mięsa.


Całość wstawiamy do nagrzanego do 180/190 stopni piekarnika,
na około 60 minut, pilnując aby wierzch się nie spalił.
Jeżeli zauważycie, że rumieni się za bardzo, przykryjcie go folią aluminiową.

Podajemy z ziemniaczkami i surówką :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz