Subscribe:

Labels

środa, 16 listopada 2016

Słonecznikowo-paprykowa pasta kanapkowa

Kiedyś myślałam, że na kanapce może wylądować tylko
plaster szynki, żółty ser i warzywne dodatki.

Ale poznając przepisy wegetariańskie czy wegańskie,
okazało się, że roślinne pasty kanapkowe są smaczne, sycące
 i śmiało mogą konkurować z klasyczną szynką lub nabiałem.

Na początku było dziwnie -zjeść takie "coś",
ale próbując kolejnych roślinek w połączeniu z wszelakimi przyprawami,
okazało się, że kuchnia roślinna jest tak kreatywna,
tak smakowo odkrywcza, że wszystko zaczyna się prosić o zjedzenie
i to z trzęsącymi uszami! :D

Na śniadanie lub kolacje możecie spróbować pasty ze słonecznika,
z sezamem i nutą czerwonej papryki.



Składniki:

1/2 szkl. ziaren słonecznika
2 łyżeczki sezamu (biały lub czarny)
1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki (suszona)
4 łyżki wody
szczypta imbiru
sól do smaku


Wykonanie:

Pestki słonecznika prażymy na patelni, aż lekko się zrumienią.
Uprażone przesypujemy do wysokiego pojemnika,
dodajemy sezam, przyprawy, trochę soli.
Wlewamy wodę i blendujemy na pastę.

Jeżeli uważacie, że konsystencja jest za gęsta - dodajcie wody
i chwilę jeszcze miksujcie.

Jeżeli lubicie, żeby coś wam chrupało pod zębami,
to zmiksujcie pastę tylko trochę, pozostawiając połamane ziarenka :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz