Subscribe:

Labels

środa, 30 listopada 2016

Pomidorowo-paprykowa potrawka z indyka

Lubię siedzieć w kuchni i czarować nad garnkami.

Zajmuje mi to sporo czasu, o wiele więcej niż przeciętnie człowiek wpada
do kuchni -chap- chap i po obiedzie.

Ale czasami doba jest za krótka i o 22 nie chce mi się stać w garach.
Wtedy szybkie dania są na wagę złota.

Akurat potrawkę z indyka robi się w chwilę.


Składniki:

150 g indyka lub kurczaka
1 pomidor
1/2 małej cebulki
1/2 papryki czerwonej
1 malutki ząbek czosnku
przyprawa do drobiu
oregano
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
olej kokosowy


Wykonanie:

Mięso kroimy w paseczki lub kostkę, oprószamy mieszanką do drobiu.
Jeżeli chodzi o przyprawę do drobiu, to w sklepach z ekologiczną żywnością 
lub zielarskich znajdziecie smaczne przyprawy, z dobrym składem, 
bez wzmacniaczy smaku i innych e ulepszaczy. I takie polecam.

Pomidora i paprykę kroimy dowolnie, cebulkę i czosnek siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (lub inny).

Wrzucamy cebulkę i czosnek, chwilę przesmażamy ,
dorzucamy liść laurowy, oregano oraz kilka ziarenek ziela angielskiego.

Następnie dodajemy indyka, pomidora i paprykę.
Podsmażamy 5 minut, mieszając.
Podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy jeszcze 10 minut.

I w maks 20 minut mamy pyszną, prostą potrawkę.

Można podawać z ziemniakami lub ulubiona kaszą :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz