Subscribe:

Labels

środa, 30 listopada 2016

Parmezanowe frytki z batatów

Frytki z ziemniaków kochają chyba wszyscy.

Ale mam taki hicior, że można zapomnieć o ziemniakach!

Frytki z batata, ale nie takie zwykłe z przyprawami.

Te są obtoczone startym parmezanem, który po przypieczeniu
bosko chrupie i ciekawie przełamuje słodycz batata.

A do tego sos ailloli, podobny w konsystencji do majonezu.

Składniki:

1-2 bataty
2-3 łyżki drobno startego parmezanu
zioła prowansalskie
2 łyżki oleju
2 kromki chleba tostowego lub każdego innego
1/3 szkl. mleka
2 ząbki czosnku
1 łyża skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
oliwa z oliwek (ok. 70ml)
sól, pieprz


Wykonanie:

Bataty obieramy ze skórki i kroimy na słupki.
Wrzucamy do miseczki i dodajemy 1 czubatą łyżeczkę ziół 
prowansalskich i trochę oleju.
Mieszamy, aby zioła pokryły warzywo z każdej strony.

Następnie na talerzyk wysypujemy starty na miałko parmezan.
Każdą frytkę turlamy w serze i układamy na brytfance
wyłożonej papierem do pieczenia.
Frytki kładziemy tak, aby nie zachodziły na siebie.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni,
na około 30 minut.

Pamiętajcie, żeby sprawdzić w trakcie czy frytki się już nie przypaliły.


W międzyczasie robimy sos.

Chlebek obieramy ze skórki.
Wkładamy do miski(w której można blendować),
zalewamy mlekiem i zostawiamy na 5 minut.
Możecie użyć każdego chlebka. Bezglutenowy też będzie ok :)

Następnie dodajemy czosnek, sok z cytryny i skórkę z cytryny.
Miksujemy i w trakcie stopniowo dolewamy olej, kontrolując konsystencję sosu.

W miarę ubijania sos gęstnieje i zaczyna przypominać majonez.

Na koniec dodajemy sól i pieprz wg smaku.
Można dodać odrobinę musztardy dla posmaku.


2 komentarze: