Subscribe:

Labels

wtorek, 8 listopada 2016

Pesto z jarmużu na oleju konopnym

Bardzo się cieszę, że ostatnimi czasy jest moda na zimnotłoczone oleje.
Wśród moich znajomych do tej pory prym wiódł olej rzepakowy,
słonecznikowy i oliwa z oliwek. 

Czyli taka zachowawcza klasyka :)

Ale powoli na stole lądują oleje, dzięki którym potrawy mają nowy -nieoczywisty
smak i aromat.
Wybór jest niemały...

Olej lniany, rzepakowy i słonecznikowy pewnie większość zna.
A co z olejami  z orzechów, z awokado, z pestek dyni i innymi?

Ostatnio u mnie zagościł olej konopny - bardzo ciekawy w smaku.
Żeby przemycić oleje do diety, robię różnego rodzaju pesto.
Tym razem olej konopny połączyłam z jarmużem.

Wyszło smakowicie :)



Składniki:

garść świeżego jarmużu
1/2 szkl. parmezanu
garstka dowolnych orzechów (u mnie nerkowca)
70 ml oleju konopnego zimnotłoczonego
sól, pieprz


Wykonanie:

Jarmuż myjemy i usuwamy zgrubiałe łodygi.

W wysokim naczyniu umieszczamy jarmuż, olej, orzechy oraz parmezan.
Dodajemy po szczypcie soli i pieprzu.

Blendujemy na pesto.

Pesto podajemy z gorącym makaronem.
Wtedy ser w pesto się lekko rozpuści i ładnie pokryje całość.

Jeżeli pesto przechowujemy w lodówce (maks.2 dni)
to przed ponownym użyciem trzeba je wymieszać,
ponieważ olej może lekko oddzielić się od całości.
To proces naturalny, więc nie przejmujcie się :)


2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam tego oleju, więc muszę spróbować!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, olej konopny jest bardzo ciekawy. Zaliczyłabym go w smaku do takiego lekko orzechowego, dosyć specyficzny ale smaczny :)

    OdpowiedzUsuń