Subscribe:

Labels

poniedziałek, 14 marca 2016

Gołąbki klasyczne

Tego przepisu nie mogło zabraknąć na mojej stronie :)
Ulubione danie mojego męża :)

Cały gar znika w oka mgnieniu.

Klasyczne gołąbki z mięsem i ryżem, w sosie pomidorowym.




Składniki:

1 główka kapusty białej
100 g ryżu białego
1 puszka soku pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
1 łyżka mąki ryżowej lub kukurydzianej


Wykonanie:

Z kapusty wycinamy głąba, wsadzamy do dużego garnka,
zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut.

Ryż gotujemy do miękkości i łączymy z mięsem mielonym (u mnie z indyka).
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Lepiej przyprawić dosyć mocno, bo kapusta troszkę smaku wyciąga
i chociaż na surowo mięso wydaje się np.pikantne,
po ugotowaniu w kapuście jest słabsze w smaku.


Kapustę wyjmujemy z garnka i obieramy z liści.
Jeżeli nie chcą odchodzić łatwo od całej główki, musimy jeszcze ją pogotować.

Każdy liść faszerujemy mięsem.
Zawijamy dokładnie liść w liścia :)
I układamy gołąbki w garnku, jeden na drugim.


Zalewamy gołąbki świeżą wodą.
Gotujemy ok.2 godzin, aż kapusta będzie bardzo miękka.

Na sam koniec dodajemy sok pomidorowy i koncentrat.
Mieszamy.
Dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu.
Ewentualnie możemy wrzucić 1 łyżeczkę masła lub smalcu.

W szklance rozrabiamy 1 łyżkę mąki z kilkoma łyżkami wody.
Gładką zawiesinę wlewamy do garnka z gołąbkami i lekko mieszamy,
aby woda się zagęściła.

Gotowe gołąbki zjadamy z pieczywem lub ziemniakami :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz