Subscribe:

Labels

wtorek, 22 marca 2016

Frytki z batatów, ziemniaków i topinambura

Kto nie lubi pysznych, chrupiących frytek?
A czy próbowaliście zrobić je z innych warzyw niż ziemniaki?

Frytki można wyczarować także z batatów, topinambura, selera czy pietruszki :)



Składniki:

1 duży ziemniak
1 średni batat
1 topinambur
olej
dowolne przyprawy 
(np. pieprz, papryka, lubczyk, oregano)


Wykonanie:

Warzywa obieramy i kroimy na frytki.

Wrzucamy do miski.
Obtaczamy w 1 łyżce oleju i ulubionych przyprawach.
Możemy użyć papryki, pieprzu, bazylii, lubczyku.

Dobrze natarte warzywa przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Wyjmujemy po ok.40 minutach.

Solimy do smaku.

Podajemy z ulubionym sosem albo jako dodatek do obiadu :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz