Subscribe:

Labels

sobota, 19 marca 2016

Zielone ciasto

Tajemnica tego zielonego ciasta tkwi w sekretnym składniku...
A jest nim szpinak :)

Nadaje ciastu piękny kolor i wilgotną konsystencję.
Te ciasto robi wrażenie i zaskakuje wyglądem.

Spróbujcie chociaż raz :)


Składniki:

450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
lub 1 opak. świeżego szpinaku (ok.300 g)
1 szkl. cukru
4 jajka
1 szkl. oleju
2 szkl. maki krupczatki
1 łyżka proszku do pieczenia
400 ml śmietany 30%
300 ml jogurtu greckiego gęstego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka agaru
1 łyżeczka esencji waniliowej


Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy na sitku.
Dobrze odciskamy z wody, aby pozostała w miarę sucha papka.
Za pomocą blendera rozdrabniamy szpinak bardzo drobno.
To samo robimy, jeżeli mamy szpinak świeży.


W misce ubijamy całe jajka i cukier.
Stopniowo dolewamy olej i dobrze łączymy.
Masę jajeczną wlewamy do miski z mąką i proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę esencji waniliowej,

Do ciasta dodajemy zblendowany szpinak.
Gotową masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Pieczemy ciasto przez 1 godzinę.


Gotowe ciasto dzielimy na 3 blaty.
Wierzchni blat rozdrabniamy na okruchy.


Robimy krem.
Ubijamy śmietanę na sztywno.
Pod koniec ubijania dodajemy jogurt, cukier puder i sok z cytryny.
W szklance łączymy 1 łyżkę agaru z 2 łyżkami wody.
Zawiesinę z agarem wlewamy do śmietany i dokładnie miksujemy.

Oczywiście możecie do śmietany użyć żelatyny albo gotowego śmietan-fixu.

Smarujemy spodni blat.
Przykrywamy go drugim blatem.
Wszystko smarujemy kremem z góry i z boków.
Na koniec oblepiamy całość pokruszonym wierzchnim blatem.


Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Masa śmietanowo jogurtowa musi się ścisnąć.

Tort możemy dowolnie ozdobić owocami, kolorową posypką
lub lukrowymi figurkami :)


A z okazji zbliżającej się Wielkanocy możecie ozdobić ciasto wielkanocnymi jajkami i królikami :)
Moja wena twórcza natchnęła mnie do ulepienia lukrowego zająca i pisanek :)




0 komentarze:

Prześlij komentarz