Subscribe:

Labels

niedziela, 6 marca 2016

Kotlety z buraka i komosy ryżowej

Kotlety zazwyczaj kojarzą się z solidną porcją mięsa.
Na szczęście coraz więcej osób zaczyna gustować w smakowitych kotlecikach
z różnych warzyw.

Możemy użyć do nich marchewki, selera lub buraków.
Kotleciki pieczone w piekarniku zamieniają się w chrupiące z wierzchu
i soczyste w środku zdrowe krążki.

Kotleciki z buraków i komosy ryżowej :)


Składniki:

2 ugotowane buraki
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
mąka gryczana (1/4 szklanki)
garść pestek słonecznika
pęczek natki pietruszki
1/2 papryczki chilli
2 ząbki czosnku
sól, pieprz,
kolendra suszona
imbir suszony
sos sojowy
olej


Wykonanie:

Ugotowane buraki ścieramy na grubych oczkach.
Wkładamy do dużej miski.
Dodajemy posiekany czosnek, chilli, natkę.
Wsypujemy pestki słonecznika.


Komosę ryżową płuczemy pod bieżącą, gorąca wodą.
Gotujemy w proporcji 1:1.
Ugotowaną dodajemy do buraków.

Wlewamy 2 łyżki oleju, odrobinę soli i pieprzu,
pół łyżeczki kolendry, 1 łyżkę sosu sojowego,
mąkę oraz szczyptę suszonego imbiru.


Wyrabiamy masę przez 10 minut, aż zrobi się lepka.
Rękami zwilżonymi olejem formujemy małe kotleciki
i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Następnie wyjmujemy z piekarnika,
przewracamy łopatką na drugą stronę i dopiekamy 5 minut.


Podajemy z surówką, sałatą lub dowolnymi dodatkami,


Z moich uwag, mogę powiedzieć, że nie wyglądają ładnie,
ale smakują tak dobrze, że wszystkie można zjeść za jednym posiedzeniem :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz