Subscribe:

Labels

wtorek, 29 marca 2016

Chrupiące kąski z kalafiora

 Czy kalafior może zamienić się w chrupiącą przekąskę?
Czemu nie :)

Kalafiorowe kąski w panierce z mąki z ciecierzycy
i w płatkach kukurydzianych.

Wszystko do piekarnika i po chwili mamy coś na ząb.




Składniki:

1 mały kalafior
1 szkl. mąki z ciecierzycy
2 szkl. płatków kukurydzianych (pokruszonych)
1,5 szkl. wody lub mleka(roślinne lub krowie)
sól, pieprz
papryka słodka wędzona


Wykonanie:

Kalafior myjemy, dzielimy na małe kawałki i gotujemy we wrzątku,
aż kalafior lekko zmięknie (ale nie rozpadnie się).

W misce mieszamy wodę i mąkę z ciecierzycy.
Dodajemy przyprawy wg upodobania.
Możemy dodać także swojej ulubione zioła.

Gotowy kalafior moczymy w cieście z ciecierzycy,
następnie w płatkach kukurydzianych.

Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 220 stopni, przez 20 minut.


Podajemy z ulubionym sosem :)


Ale chrupiące!


Przepis pochodzi ze strony ervegan.com

0 komentarze:

Prześlij komentarz