Subscribe:

Labels

poniedziałek, 21 marca 2016

Barszcz biały Wielkanocny

Zapewne w większości domów, w czasie świąt przyrządza
się tradycyjny wielkanocny żurek.

Natomiast u mnie w rodzinie Święta Wielkanocne
nie obejdą się bez barszczu białego.

Jest delikatniejszy w smaku niż żur, a do tego syci dużą ilością mięsnej wkładki,
co zapewne ucieszy mięsożerców :)

Poniżej przedstawiam Wam przepis mojej Babci na przepyszny barszcz biały.



Składniki:

kawałek  mięsa wołowego (1/2 kg)
kawałek mięsa wieprzowego (1/2 kg)
1 udko kurczaka
kawałek białej kiełbasy
kawałek kiełbasy zwykłej wędzonej
200 ml śmietany 18%
czosnek, majeranek,
ziele angielskie, liść laurowy,
sól, pieprz
chrzan tarty w słoiku
zakwas na barszcz biały

Wykonanie:


Do barszczu będziemy potrzebowali
  Zakwasu na barszcz.

Przyrządza się go z mąki pszennej razowej.
Zajmuje to ok.4 dni.
Do dużego słoika wsypujemy niepełną szklankę mąki.
Zalewamy ją ciepłą wodą (ok. 600 ml) i dokłądnie mieszamy.
Dodajemy 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
 i 1 łyżeczkę majeranku.
Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce.
Dobrze jest codziennie zamieszać zakwas drewnianą łyżką.
Po 3-4 dniach jest gotowy do użycia.
Można też przelać go do butelki, zakręcić i trzymać w lodówce.
-----------------------------------

Barszcz:

Do garnka wkładamy mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe 
oraz kiełbasę białą i zwykłą wędzoną.
Zalewamy dużą ilością wody i gotujemy na małym ogniu.

Kiedy mięso będzie miękkie -wyławiamy je z wody,
lekko studzimy i kroimy na kawałeczki, oskubujemy z kości.
Kiełbasę białą obieramy z flaka i kroimy w drobne plasterki,
 a wędzoną w większe kawałki.

Mięso z powrotem wkładamy do wody, w której się gotowało.

Teraz doprawiamy cały wywar mięsny.
Dodajemy zakwas na barszcz (nastawiony 4 dni wczesniej)*

*W wersji dla leniwych... na szybko możecie użyć gotowego zakwasu ze sklepu 
albo wsypać 2 torebki z barszczem w proszku.

Zagotowujemy całość i dodajemy sól, pieprz, liść laurowy, 
kilka ziaren ziela angielskiego i dużą ilość majeranku.
Zdejmujemy z ognia i mieszamy dokładnie.

W oddzielnej miseczce łączymy 1 szklankę śmietany i 1 czubatą łyżkę chrzanu tartego.
Do śmietany wlewamy trochę wywaru i hartujemy ją, żeby się nie zważyła w barszczu.
Stopniowo, powoli wlewamy śmietanę do barszczu i dokładnie łączymy.
Smakujemy, ewentualnie doprawiamy solą, pieprzem i chrzanem.

Barszcz podaje się z jajkami ugotowanymi na twardo
oraz kromką chleba.


Przy większej liczbie gości, aby łatwiej podzielić mięsko,
w trakcie przygotowywania barszczu możecie wyjąć mięso
 i już nie wkładać go z powrotem do garnka.

Wtedy barszcz doprawiamy dalej wg przepisu a podzielone mięso
przed podaniem nakładamy z jajkiem bezpośrednio na talerze gości
i zalewamy gorącym barszczem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz